Confidenţialitate

OUG menit să reducă specula, pe masa Guvernului. Profesor de economie: „Nu avem nevoie de asta, ci de un program consistent de investiții”

Guvernul are joi pe ordinea de zi, pentru adoptare, un proiect de ordonanță menit să reducă specula, mai ales în momente de criză, dar și concurența neloială și denigrarea concurenței .

Este vorba despre majorarea prețurilor la produse de strictă necesitate brusc, limitarea producției sau a vânzărilor sau blocarea în depozite a unor mari cantități de produse pe care le vor stabili autoritățile.

Potrivit proiectului, Guvernul își propune să protejeze consumatorii în perioade de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situații decise de Executiv.

Profesorul de Economie Cristian Păun spune că Guvernul exagerează încercând să regleze piața prin lege:

„Întotdeauna va exista o criză pe pământul ăsta de care orice guvern care are nevoie să-și justifice intervenția totală în ceea ce facem noi va apela la astfel de lucruri. Trebuie să fim foarte atenți, inclusiv noi ca cetățeni, să nu acceptăm cu foarte mare lejeritate aceste lucruri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, spune profesorul de Economie Cristian Păun, piața românească este bine protejată de regulile Uniunii Europene, iar România nu e afectată major de războiul de Ucraina:

„Nu avem nevoia de legea speculei, care să reglementeze făina, mălaiul și uleiul ci mai degrabă cred că avem nevoie de un cadru legislativ foarte prietenos, care să permită adăugarea de valoare la aceste materii prime care vin din agricultura românească. Avem nevoie de un program consistent de investiții în tot ceea ce înseamnă irigații, facilități de depozitare, tot ce înseamnă partea de conservare a produselor agricole.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea