Oțel de la ArcelorMittal Galaţi pentru o navă de cercetare arctică

ArcelorMittal Galaţi furnizează oţel pentru un vas de cercetare antarctic de aprovizionare şi cu capabilităţi de spărgător de gheaţă, solicitat de Guvernul australian, şi care va extinde explorarea în mările de sud şi Antarctica, relatează Agerpres.

În prezent, nava – care va avea o lungime de 165 de metri – este construită de Şantierul Naval Damen din Galaţi, iar livrarea vasului este programată pentru aprilie 2020.

„Acest proiect arată capabilitatea tehnică a combinatului nostru de a produce table groase de calitate înaltă, dar şi capacitatea echipei locale de a se transforma şi a se adapta la cerinţele speciale ale clienţilor noştri”, a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.

Proiectat pentru a efectua atât acţiuni de cercetare, cât şi aprovizionare în apele antarctice, nava va putea sparge gheaţa groasă de 1.65 metri la viteze de 3 noduri şi va aproviziona staţiile permanente de cercetare ale Australiei cu mărfuri, echipament şi personal.

Nava va avea laboratoare ştiinţifice şi birouri pe o suprafaţă de 500 metri.

Una dintre principalele provocări rezolvate cu succes de ArcelorMittal a fost aceea de a livra tabla în dimensiunile necesare – o treime dintre ele trebuiau să fie subţiri şi late, cu grosimi de 6 – 8 milimetri şi lăţimi de 3.000 de milimetri.

Tablele mai subţiri sunt utilizate pentru puntea vasului, în timp ce tablele mai groase sunt utilizate, de obicei, pentru a forma corpul navei.

În plus, tablele extra-largi reduc semnificativ volumul de sudură.

„Apropierea ArcelorMittal Galaţi de Şantierul Naval Damen a redus riscul de întârziere a livrărilor şi a permis experţilor noştri să ofere un răspuns rapid la oricare dintre întrebările tehnice pe care le-ar putea avea clientul. Pentru a recunoaşte în mod formal începerea construcţiei, la ceremonia oficială, conform tradiţiei, mai multe monede au fost plasate sub chilă, inclusiv o monedă olandeză de argint din 1642, an în care exploratorul olandez Abel Tasman devenise primul european a ajuns în Tasmania. Tasmania nu este doar locul în care se află Divizia Antarctică a Australiei, ci şi capitala insulei, Hobart, unde va fi şi portul navei”, mai precizează sursa citată.

ArcelorMittal este lider mondial în industria oţelului şi activităţi miniere, cu o prezenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări.

Grupul este listat la bursele din New York (MT), Amsterdam (MT), Paris (MT), Luxemburg (MT) şi la bursele din Barcelona, Bilbao, Madrid şi Valencia (MTS).

Sursa foto: webwire.com
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS