Osborne (Partidul Conservator): Dacă exit poll-ul se adevereşte, e o catastrofă pentru Theresa May

George Osborne, care a condus până în urmă cu o lună ministerul Finanţelor, susţine ideea că Partidul Conservator nu va putea să câştige majoritatea pentru a forma un nou guvern pe Downing Street.

Sunt în primele momente. Este doar un exit-poll. Dar dacă acest exit-poll se dovedeşte corect, atunci vorbim de o catastrofă completă pentru conservatori şi pentru Theresa May”, a declarat George Osborne.

De asemenea, acesta şi-a exprimat îngrijorarea că partidul  condus de Theresa May nu va putea alcătui o coaliţie pentru a rămâne la putere, având în vedere relaţiile extrem de tensionate cu liberal-democraţii şi naţionaliştii scoţieni. Aceştia se opun unei ieşiri dure din blocul comunitar propusă de May.

Sondajele arată că, deşi a obţinut cele mai multe voturi, partidul doamnei May s-ar putea găsi pe o poziţie mult mai fragilă decât înaintea alegerilor anticipate.  Conservatorii ar urma să obţină 314 parlamentari, prin comparaţie cu cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentală înainte de convocarea alegerilor anticipate.

 

Pe de altă parte, rezultatele anunţate de sondaje înseamnă că Partidul Laburist ar putea să încerce formarea unei coaliţii de guvernare alături de liberal-democraţi, care deja s-au retras din mai multe circumscripţii pentru a întări poziţia stângii – şi naţionaliştii scoţieni, care se opun ieşirii din UE şi vor să câştige independenţa Scoţiei.

Reprezentanţii liberal-democraţilor au sugerat joi nopatea că mica formaţiune parlamentară ar avea probleme să participe la formarea unei coaliţii de guvernare, după lovitura de imagine cauzată de guvernarea în perioada 2010-2015 alături de conservatorii fostului premier David Cameron, transmite Reuters.

Sondajele sugerează că liberal-democraţii vor obţine 14 mandate, care sunt absolut necesare pentru formarea unei coaliţii de guvernare de către laburiştii lui Jeremy Corbyn.

Alegeri în MAREA BRITANIE: Conservatorii au obţinut cele mai multe voturi, dar sub aşteptări

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS