Diferențe de raportare între suprafețele lovite de secetă și cele declarate drept însămânțate | AUDIO

Ministerul Agriculturii încă nu are o evidență clară a suprafețelor afectate de secetă.

Agricultorii au raportat până acum că ar fi fost calamitată o suprafață de 1,6 milioane de hectare, dar ministrul Adrian Oros spune că sunt unele nereguli: în unele județe, suprafața raportată ca fiind afectată de secetă o depășește pe cea menționată în procesele verbale din toamnă cu evidența terenurilor însămânțate.

„Fie că raportările au fost greșite în toamnă, fie echipele care fac verificările nu își fac treaba. Vrem să acordăm despăgubiri pe date reale”, a comentat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oros spune că vrea ca verificărrile să fie încheiate până la 15 iunie, astfel încât să poată începe acordarea despăgubirilor.

Totodată, ministrul a anunțat că a fost pus la punct, împreună cu Ministerul Economiei, o schemă de sprijin pentru cumpărarea de echipament pentru udare.

Suprafața pe care se irigă în prezent este de 322.032 hectare, iar apă este pe 2.355 kilometri de canale.

„Pentru că am constatat că sunt fermieri în zone cu infrastructură principală reabilitată, dar nu au reușit să irige din cauza lipsei echipamenteleor de udare, am gândit o schemă de sprijin. Vrem ca cei din zonele în care se poate iriga, să reușească să facă acest lucru”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adrian Oros îi îndeamnă pe agricultori să încheie asigurări pentru terenuri, astfel încât să poată fi despăgubiți de firmele de asigurări în cazul în care culturile sunt distruse de grindină. Ministrul Agriculturii a precizat că statul plătește 17% din polița de asigurare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS