Confidenţialitate

Originile iepurașului de Paște. Care este legătura sa cu învierea lui Iisus și cum a devenit un simbol al primăverii | GALERIE FOTO

Sărbătorile Pascale, a căror principală semnificație este dată de învierea lui Iisus Hristos în Duminica Paștelui, a atras de-a lungul ultimelor sute de ani tradiții și obiceiuri pe care mai multe națiuni le-au adoptat și practicat. Pe lângă vopsirea ouălor, simbolul iepurașului de Paște – cunoscut fie sub forma unei figurine de ciocolată ori a unei jucării – a devenit extrem de popular.

Unde și când a fost asociat prima dată iepurele cu Paștele?

Simbolul iepurelui provine duntr-o veche tradiție păgână, în mijlocul căreia se află zeița fertilității și a primăverii. Simbolul animalului zeiței era un iepure, care a reprezentat mult timp în mod tradițional fertilitatea, datorită ratei ridicate de reproducere, arată o primă teorie.

O altă explicație privind primele referințe la iepurașul de Paște arată că acesta a apărut prima dată în Germania, potrivit Country Living. În jurul anilor 1700, tradiția a fost adusă în America, statul Pennsylvania,  de către imigranții germani. Legenda iepurelui numit „Osterhase” sau „Oster Haws” făcea referire la un iepure care lăsa ouă colorate copiilor care se comportau frumos. Antrenați în acest joc de cei mari, copii făceau cuiburi unde iepurașii să poată lăsa micile daruri colorate.

În cele din urmă, obiceiul s-a răspândit și a devenit mai elaborat atât în Statele Unite, cât și în alte părți ale lumii, iar „livrările” legendarului iepuraș de Paște s-au extins, incluzând bomboane, ouă și iepurași de ciocolată, precum și jucării, așa cum vedem în prezent peste tot în magazine.

Ce legătură are iepurașul de Paște cu Iisus?

Iepurașul de Paște nu apare în Biblie și nu are nicio legătură cu povestea învierii lui Iisus, pe care creștinii o sărbătoresc în Duminica Paștelui. Iepurele însă, împreună cu ouăle, sunt simboluri generale ale primăverii și reînnoirii, care au fost integrate în celebrarea sărbătorii de-a lungul secolelor.

Cu toate acestea, în istoria artei există unele referințe. Tabloul „Madona și iepurele”, de exemplu, din secolul al XVI-lea, realizat de artistul italian Tițian, o arată pe Maria, mama lui Iisus, cu un iepure alb lângă ea. Tabloul, care este expus la Muzeul Luvru din Paris, sugerează că legătura dintre Hristos și iepure indică învierea sa. Căci, așa cum iepurele stă ascuns în vizuina sa subterană, Hristos a fost îngropat timp de trei zile înainte de a învia din morți. Legătura dintre Maria și iepurele alb reprezintă, la rândul său, puritatea și fertilitatea, potrivit The Art Inspector.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Două filme românești, incluse în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Cannes | AUDIO