Confidenţialitate

Organizaţia Salvaţi Copiii solicită autorităţilor să asigure îngrijirea copiilor din centrele pentru refugiaţi

Organizaţia Salvaţi Copiii România face un apel către autorităţi, marţi, în contextul marcării zilei internaţionale a refugiatului, să asigure cadrul necesar unei bune îngrijiri şi integrări în centrele pentru refugiaţi a copiilor nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, prietenii, uneori şi familia pentru a-şi salva viaţa.

Într-un comunicat, ONG-ul anunţă că a asistat în ultimul an aproximativ 800 de copii, dintre care aproape jumătate cu vârsta sub 6 ani, şi 995 de părinţi sau adulţi, din ţări precum Siria, Irak, Afganistan şi Iran, prin asigurarea de suport material şi servicii de intervenţie sau consiliere.

În total, în România sunt înregistrate aproximativ 3.200 de persoane cu protecţie internaţională.

Pentru a îmbunătăţi condiţiile de recepţie din centrele pentru solicitanţi de azil, Salvaţi Copiii România a început reamenajarea unor spaţii prietenoase dedicate activităţilor cu copiii, denumite generic “Camere ale copiilor”, a unui loc de joacă exterior în Centrul din Bucureşti, precum şi a unor spaţii de tipul Mama şi Copilul, destinate îngrijirii în condiţii optime a nou-născuţilor şi sugarilor mici.

În perioada iulie 2016 – iunie 2017, organizaţia a răspuns prompt nevoilor de asistenţă ale cazurilor vulnerabile, oferind suport material pentru 583 de copii (alimente, medicamente, haine, consultaţii medicale), în vreme ce 589 de copii şi părinţii acestora au beneficiat de servicii de consiliere socială, 607 copii au beneficiat de servicii educaţionale, iar 85 de copii au fost înscrişi într-o formă de învăţământ, se mai spune în comunicat.

În prezent, Salvaţi Copiii România desfăşoară activităţi sociale, educaţionale şi recreative în Centrele de Cazare şi Proceduri ale Inspectoratului General pentru Imigrări din Bucureşti, Galaţi, Giurgiu, Rădăuţi, Şomcuta Mare şi Timişoara.

Organizaţia Salvaţi Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaţionale şi sociale adresate nevoilor specifice copiilor solicitanţi de azil, beneficiari ai unei forme de protecţie, minori neînsoţiţi sau refugiaţi relocaţi.

Peste 5.500 de copii şi familiile acestora au beneficiat de activităţi zilnice, asistenţă financiară, consiliere socială şi psihologică şi suport material şi educaţional.