Ordonanța privind salariile bugetarilor, adoptată de Guvern

650.000 de bugetari vor avea salarii mai mari. Unele majorări vor intra în vigoare de la 1 august 2016, altele din decembrie 2017.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă care se referă la salariile bugetarilor. Documentul a fost aprobat în şedinţa Executivului, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Dragoş Pîslaru a precizat că prin această ordonanță, nu se rezolvă toate problemele, dar vor fi eliminate inechitățile din sistem: bugetarii cu aceeași funcție și aceeași vechime vor avea același salariu.

“Nu vom rezolva absolut toate problemele prin această ordonanţă, dar ştim ca peste 650.000 de oameni din adminstraţia publică centrală vor beneficia de prevederile acestei ordonanţe”, a precizat ministrul Muncii.

Angajații din sănătate vor încasa un bonus de 2% din salariu pentru performanță. Și cadrele didactice vor primi un bonus de performanță însă abia din 2018.            

Dragoş Pîslaru  afirmă că impactul bugetar al acestor corecţiilor salariale va fi între 800 şi 900 de milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an. În 2017, suma va fi de aproximativ 2,5 miliarde de lei. Ordonanța este susținută de Consiliul Naţional Tripartit.

Sindicatele din Educație au fost cele mai nemulțumite de această ordonanță, câteva mii de sindicaliști protestând săptămâna trecută în București.

Ministrul a adăugat că principala nemulţumire a sindicatelor din educaţie este legată de termenele de la care ar urma să fie aplicate corecţiile financiare, şi nu de principiile pe care le vizează ordonanţa privind salarizarea bugetarilor.

“Problema lor e legată de termen. Ei ar fi vrut ca, aşa cum există la sănătate o grilă care se aplică de la 1 august 2016, să existe şi la educaţie. Noi am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru”, a spus Dragoş Pîslaru.

Ordonanța va intra în vigoare de la 1 august 2016, însă documentul va fi aplicat în etape.

Potrivit lui Dragoş Pîslaru, o parte din aceste creşteri vor intra în vigoare de 1 august 2016, iar majorarea grilei la nivelul întreg din decembrie 2017.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS