Confidenţialitate

ANPC a pierdut în instanță procesul deschis de Banca Transilvania pe calculul ratelor la credite | AUDIO

ANPC a pierdut la Curtea de Apel Cluj procesul deschis de Banca Transilvania în cazul amenzii date pentru calculul ratelor. Instanța a suspendat ordinul Autorității din 23 mai prin care mai multe bănci erau sancționate pentru practici comerciale înșelătoare. La Curtea de Apel București se judecă, azi, cereri similare, formulate de BRD, Raiffeisen, Credit Europe și First Bank.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Curtea de Apel Cluj a admis cererea formulată de Banca Transilvania în acțiunea deschisă împotriva Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi a președintelui acesteia.

Ordinul din 23 mai, emis de Horia Constantinescu, a fost suspendat până la pronunţarea instanţei de fond. În două rânduri, ANPC a sancționat băncile „pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la calculul ratelor”, pe motiv că pe graficul de rambursare, în primii ani, rata era compusă un sfert din soldul principal de rambursat și restul- dobândă.

Pe 16 mai, din această cauză au fost amendate 11 bănci, iar după o saptămână, restul de 8, inclusiv băncile de stat.

Președintele ANPC a emis și un ordin prin care obliga băncile să emită noi grafice de rambursare în care consumatorii să achite rate egale pe întreaga perioadă de creditare în raport cu dobânda aferentă creditului.

Cel puțin 9 banci au contestat procesele verbale de contravenție emise de ANPC și au solicitat în instanță anularea lor.

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Citește și: Peste 2 tone de deșeuri care erau transportate ilegal din Ungaria în România, oprite la graniță și returnare societăţii expeditoare | AUDIO