Ordin al ministrului Sănătății: Elevii din anii terminali vor avea cursuri doar dimineața

Din noul an școlar, copiii de grădiniță, cei din învățământul primar și elevii din anii terminali vor avea cursuri doar dimineața, așa prevede un ordin al ministrului Sănătății.

În ceea ce privește examenul de Bacalaureat, sunt prevăzute mai multe scenarii, iar unul dintre ele prevede că probele scrise vor avea loc înaintea celor orale.

Până acum, doar pentru elevii din clasele I-IV erau prevăzute cursuri dimineața. Noul ordin al Ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, prevede că acestora li se adăugă elevii din clasele terminale, adică a VIII-a și a XII-a, dar și copiii din creșe și grădinițe.

Tot ca o noutate, ghiozdanul nu trebuie să cântărească mai mult de 10 la sută din greutatea unui elev, iar regula se aplică pentru toți elevii, nu doar pentru cei din ciclul primar.

În rest, se mențin reguli aflate în vigoare încă din 1995: nu se dau teze sau lucrări de control lunea și vinerea, activitatea de scriere nu trebuie să aibă loc la prima oră pentru copiii din clasele pregătitoare, I și a II-a, orele de educație fizică nu se țin la prima oră a turei de după-amiaza, iar cele de desen trebuie programate astfel încât elevii să beneficieze de iluminatul natural.

În ceea ce privește desfășurarea examenului de bacalaureat, Ministerul Educației ia în calcul ca probele scrise să fie susține înaintea celor orale, susțin surse citate de edupedu.ro.

Cu alte cuvinte, nu va mai fi condiționată prezența la probele scrise de cea la probele orale.

În acest scenariu, examenul de bacalaureat ar începe pe 14 iunie, la 10 zile de la terminarea anului școlar, iar rezultatele finale s-ar afișa pe 30 iunie.

În cel de-al doilea scenariu, probele de competențe au loc ca și până acum, înaintea celor scrise. Încep la trei zile de la finalizarea cursurilor, adică pe 7 iunie, iar rezultatele se vor afișa mai repede, pe 23 iunie.

Al treilea scenariu menține ordinea actuală, probe de competențe și apoi probe scrise, dar acestea din urmă sunt programate la o săptămână distanță de cele orale, adică pe 22 iunie, în rezultatele finale se afișează pe 30 iunie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS