Orban: Vreau ca oamenii să aibă o viaţă cât mai apropiată de normal, dar să fie în afara pericolului

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, că înmulțirea infectărilor cu noul coronavirus nu are legătură cu numărul mare de teste din ultimele zile, ci mai degrabă cu faptul că în rândul cetăţenilor a intervenit relaxarea.

În opinia sa, mulţi dintre români nu au mai ţinut cont de măsurile impuse de autorităţi şi din cauza unor politicieni care „ignoră pericolul, bagatelizează riscul epidemic şi instigă la nerespectarea regulilor”.

„Au lăsat garda jos foarte mulţi oameni, pe de-o parte pentru că psihologic este foarte greu să menţii nişte reguli şi să ţii cont de nişte restricţii care sunt necesare, pe de altă parte şi din cauza unei campanii iresponsabile care a fost derulată de lideri politici şi de reprezentanţi ai unor instituţii de presă şi de alte categorii de oameni şi de atitudinea unor instituţii cum este Avocatul Poporului, de exemplu. (…) Îi rog pe români să se păzească, să aibă grijă, virusul este prezent”, a spus Ludovic Orban la Digi 24.

Şeful Executivului s-a arătat îngrijorat nu atât de numărul crescut de cazuri noi, cât de faptul că aceste cazuri sunt distribuite în toată ţara şi a solicitat o prezenţă sporită a tuturor structurilor în teren pentru verificarea respectării regulilor.

Cât privește o nouă etapă de relaxare a măsurilor începând cu data de 1 iulie, premierul spune se va face o analiză la sfârşitul acestei săptămâni şi, în funcţie de aceasta, vor fi luate anumite decizii.

„Noi am avut un plan de relaxare în etape, în paşi, din 15 în 15 zile, pe baza evaluării riscului epidemiologic şi pe baza evaluărilor pe care le-am făcut la 10 – 11 zile după măsurile de relaxare, să vedem evoluţia epidemiei. De fiecare dată am anunţat că vom lua măsurile la care ne-am gândit, cu o singură condiţie: să nu existe un număr foarte mare de infectări şi să nu punem în pericol sănătatea oamenilor. Vom face o evaluare sâmbătă, duminică şi în funcţie de datele pe care le vom avea, vom decide. Repet, nu vreau să impunem alte restricţii. Vreau ca oamenii să aibă o viaţă cât mai apropiată de viaţa normală, dar în acelaşi timp îmi doresc ca oamenii să fie în afara pericolului”, a adăugat premierul.

Întrebat câte șanse dă redeschiderii restaurantelor din 1 iulie, premierul a răspuns că avea în evaluare acest aspect: „Nu pot să vă dau nicio informație pe tema asta”.

Potrivit lui, autoritățile nu doresc impunerea unor noi măsuri restrictive și își doresc ca viața să revină la normal.

„Am avut un plan de relaxare, din 15 în 15 zile. Vom face o evaluare sâmbătă sau duminică și vom decide. Nu vrem să impunem alte restricții”, a spus Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România a înregistrat, de miercuri până joi, un număr record de cazuri noi de infectare, respectiv 460.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS