Confidenţialitate

Orban: Riscul de infectare va crește. Responsabilitatea va aparține, în mai mare măsură, cetățenilor | VIDEO

Premierul a atras atenția, joi seara, că riscul de infectare cu noul coronavirus va crește odată cu ridicarea restricțiilor impuse prin starea de urgență.

Potrivit lui Ludovic Orban, de acum înainte. responsabilitatea va aparține, în mai mare măsură, cetățenilor.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit, joi seara, pentru prima dată, sub conducerea șefului executivului.

„Am luat decizia de a convoca CNSU pentru a decreta starea de alertă începând de mâine de la ora 00.00. (…) Cred că este prima dată când se declarată stare de alertă în România. Ca atare, vom face față unei situații noi și va trebui să ne comportăm reponsabil, pentru a aplica toate măsurile necesare pe perioada stării de alertă astfel încât să limităm răspândirea virusului și de o asigurare a unei treceri spre normalitatea pe care o așteptăm.”, a spus Ludovic Orban.

„În ultima săptămână, a existat o tendință de reducere a numărului de persoane infectate, o reducere a numărului de cazuri active și au existat mai multe zile în care numărul de persoane care s-au vindecat a fost mai mare decât al celor declarate pozitive (…) Se vor ridica o serie de restricții. Românii vor redobândi libertatea de circulație în interiorul localităților. Deplasarea în afara localităţilor va fi permisă pentru o serie importantă de motive (…) Vor fi deschise spaţiile comerciale care au ieşire din afară şi spațiile comerciale cu o suprafaţă mai mică de 15.000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, a cabinetelor stomatologice, se va relua activitatea spitalelor, se va elimina orice restricţie legată de internări. Orice persoană (…) va beneficia de servicii medicale”, a adăugat premierul în cadrul ședinței.

„Numărul de interacţiuni sociale, ocaziile de interacţiune între oameni se vor înmulţi şi acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetăţenilor, în comportamentul pe care îl vor avea în mijloacele de transport în comun, în spațiile comerciale, în toate activ în care se vor ridica resticțiile”, a avertizat premierul.

“Condiţia indispensabilă a menţinerii acestui trend pozitiv şi pe perioada stării de alertă rezidă în menţinerea acestei atitudini corecte, acestei atitudini responsabile din partea concetăţenilor noştri. Noi, autorităţile, avem obligaţia de a pune în practică toate măsurile în mod eficient, de a luat toate măsurile pentru a permite reducerea la maximum a riscului de răspândire a virusului, dar rezultatul în perioada care va urma depinde în cel mai mare grad de măsura în care românii îşi vor menţine atitudinea corectă pe care au avut-o în toată această perioadă”, a mai spus Ludovic Orban.

România iese, începând de vineri, din starea de urgență.

Legea privind starea de alertă intră în vigoare de luni motiv pentru care a fost necesară o ordonanță de urgență care să acoper normele legislative pentru intervalul 15-18 mai.