Orban, încrezător că Parlamentul va încuviința prelungirea stării de urgență

Premierul nu crede că parlamentarii se vor împotrivi prelungirii stării de urgenţă.

”Suntem încă în faza răsăpândirii virusului în comunitate. Numărul de îmbolnăvri zilnice este la un nivel care clar arată justeţea măsurilor. Există în continuare riscul răspândirii şi, doar prin instituirea stării de urgenţă, putem să impunem măsurile care se impun, statul acasă şi celelalte măsuri restrictive care împiedcă formarea de aglomerări”, a declarat, marţi seară, Ludovic Orban la Realitatea Plus.

”Vârful epidemiei este aşteptat în perioada 20 aprilie – 5 mai. Până nu s-a ajuns la vârful epidemiei, este absolut necesară menţinerea acestor măsuri care au rolul de a proteja sănătatea populaţiei”, a adăugat șeful executivului.

”Nu cred, totuşi, că [parlamentarii – n. r.] vor vota împotrivă, pentru că şi-ar asuma o răspundere uriaşă. Nu poţi să ignori punctele de vedere exprimate de specialişti. A nu vota decretul înseamnă încetarea situaţiei de urgenţă şi a oricărei măsuri adotate. Înseamnă că, practic, nu va mai exista nicio limitare a deplasărilor şi alte restricţii. Nu cred că cineva îşi poate asuma o astfel de răspundere în contextul dat”, a opinat Ludovic Orban.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire a stării de urgență pentru încă 30 de zile. Documentul trebuie aprobat de Parlament. Ședința a fost programată joi. Este neclar cum vor vota PSD și ALDE, ai căror lideri critică guvernul pentru că nu ar fi adoptat măsuri de salvare a economiei în fața efectelor negative ale stării de urgență.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS