Confidenţialitate

Orban explică noile noile restricții și prezintă scuze categoriilor afectate | AUDIO

Șeful Guvernului prezintă scuze categoriilor afectate de noile restricții, dar insistă că măsurile erau absolut necesare.

Precizările vin chiar în ziua în care România a intrat în carantină parțială.

În primul rând, aș vrea să explic aceste măsuri pe care le-am luat. Obligația noastră, ca Guvern, este să protejăm sănătatea și viața oamenilor. Sunt decizii care vor afecta anumite categorii, le cer scuze, dar trebuie să luăm aceste măsuri. A nu lua nicio măsură ar fi un act de lipsă de responsabilitate, spune Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul a explicat măsurile care au intrat de luni în vigoare – cum este cea a închiderii piețelor. Șeful guvernului spune că, în multe orașe, s-au găsit soluții: tarabele au fost mutate în exterior.

În aceste piețe, gradul de conformare la măsurile de protecție sanitară era cel mai mic. În aceste piețe, foarte mulți care se duc la piață, producătorii, clienții, sunt persoane mai în vârstă care sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta forme mai severe COVID-19. (…) Este o măsură temporară. Cine vrea să cumpere din supermarket, cumpără din supermarket, cine vrea să cumpere din piață, cumpără din piață.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Terasele care au două ziduri sau două laturi închise NU mai sunt considerate terase, așa că se închid.

Rămân deschise doar terasele care funcționează exclusiv afară.

Pentru industria HORECA s-a discutat o măsură: Guvernul ar urma să plătească 20% din pierderile înregistrate comparativ cu anul trecut în această perioadă – cum au făcut și alte state.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.