Confidenţialitate

Au intrat în vigoare noile restricții: Masca, obligatorie în toate spațiile publice deschise. Circulația pe timpul nopții, restricționată

De la miezul nopții, este obligatorie purtarea măştii în toate spaţiile deschise.

Circulaţia în afara locuinţei nu mai este permisă pe timpul nopții, între 23.00 și 5.00, decât cu unele excepţii, situații pentru care trebuie prezentată o declaraţie pe proprie răspundere și, după caz, cea de la angajator. Dovezile pot fi scrise de mână sau completate online.

Magazinele se vor închide la ora 21.00.

Noile restricții au fost denunțate, duminică seară, la un protest organizat în fața sediului guvernului. Participanții nu au purtat măști și nu au respectat regula distanței fizice. În consecință, jandarmii bucureşteni au dat 15 amenzi, în valoare de 7.000 de lei.

Un protest restrâns a avut loc, duminică, și în cea mai mare piaţă din Brăila. Comercianții se plâng că închiderea halelor îi va falimenta.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că toţi producătorii agricoli autohtoni vor avea în continuare acces în spații deschise din vecinătatea pieţelor. De asemenea, potrivit lui Adrian Oros, se vor organiza unele volante, în aer liber.

Premierul le-a cerut primarilor să se organizeze pentru ca producătorii să îşi poată desface marfa în continuare. Ludovic Orban a declarat că guvernul pregătește scheme de ajutor de stat pentru industria ospitalității şi pentru ”zona culturală privată”.

România a depășit pragul psihologic de 300.000 de infecții cu virusul SARS-CoV-2 de la debutul pandemiei. Duminică, au fost raportate 6.752 de noi contaminări la mai puțin de 22.000 de teste efectuate. Alte 86 decese sunt atribuite COVID-19. Numărul pacienților aflați în stare gravă Terapie Intensivă a ajuns la 1.056.

Din septembrie, România a intrat într-o etapă de transmitere comunitară accelerată a coronavirusului. În octombrie, rata săptămânală a contaminărilor s-a triplat. În noiembrie, avansul săptămânal depăștește 50%.

În contextul celui de-al doilea val al pandemiei, la nivel mondial numărul contaminărilor a depăşit pragul de 50 de milioane. Octombrie a fost cea mai neagră lună a pandemiei.

Europa, unde s-au înregistrat aproximativ 12 milioane de cazuri, este cea mai grav afectată regiune de pe glob, depăşind America Latină. Bătrânul Continent a raportat un sfert din totalul deceselor.