Noi activităţi, permise din 15 iunie | VIDEO

Premierul declară că, din 15 iunie, se va renunţa la izolarea la domiciliu a persoanelor care vin din ţări cu număr mic de cazuri de nou coronavirus.

Ludovic Orban a dat exemplul Austriei, Greciei şi Bulgariei.

Mecanismul de evaluare va fi stabilit de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

De asemenea, premierul a explicat că se vor deschide mall-urile şi vor fi permise grupuri de câte 6 persoane, față de 3 în prezent.

”În cadrul CNSU, am decis să propunem pentru HG reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. O măsură extrem de importantă priveşte izolarea la domiciliu a persoanelor care vin din alte ţări. INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a pandemiei în alte ţări şi se va acorda un indicator, coeficient pentru ultimele 14 zile. Toate care vor avea coeficient sub 5 vor intra la exceptarea măsurii de izolare”, a anunţat premierul.

Cu aceste ţări va fi reluat traficul aerian, monitorizarea urmând a se face la 14 zile.

”CNSU propune reluarea activităţii economice cu mai multe magazine, respectov în mall-uri. Vom păstra interdicţia privitoare la cinematografe, restaurante, cafenele din cadrul mall-urilor. Cele care sunt pe terase vor fi permise. În cazul sălilor de jocuri care există în mall-uri se vor menţine interdicţiile”, a mai precizat premierul.

Activitatea de tratament balnear se va relua, a anunțat Ludovic Orban.

De săptămâna viitoare, se vor redeschide grădiniţele, creşele şi after-school-urile, dar recomandarea este de a se găsi soluţii pentru supravegherea copiilor în familie.

”Recomandarea e să găsească soluţii în cadrul familial, dar dacă nu există, permitem în condiţii extrem de stricte redeschiderea grădiniţelor, after-school”, a mai explicat premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Se va permite creşterea numărului de persoane de la 3 la 6, inclusiv pentru activităţile sportive şi recreative care se desfășoară în aer liber pentru o gamă largă de activităţi sportive şi recreative. Se permite reluarea activităţilor pentru jocurile de noroc, respectiv Loteria, casele de pariuri care prezintă un risc epidemiologic relativ scăzut”, a adăugat Ludovic Orban.

Totodată, se va relua activitatea în piscine exterioare.

Decizia prelungirii stării de alertă se va lua săptămâna viitoare, a mai anunțat șeful executivului.

Actuala măsură expiră la 16 iunie.

„Starea de alertă este indispensabilă pentru a putea menține în vigoare toate reglementările, indiferent că sunt hotărâri de guvern, ordine de ministru, care sunt necesare pentru a garanta protecția vieții și sănătății cetățenilor, indiferent se realizează această protecție, că este vorba de locul de muncă, de mijloace de transport în comun, de spații comerciale, de terase … Prelungirea stării de alertă nu este o decizie care are un conținut politic și, din acest motiv, am fost mirat că se politizează acest subiect”, a conchis premierul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS