Confidenţialitate

Orașul american Detroit, oficial în faliment

Orașul Detroit, din statul Michigan, are de rambursat împrumuturi în valoare de cel puțin 15 miliarde de dolari.

Cererea de declarare a falimentului trebuie să fie aprobată de un judecător federal.

Dacă acesta e de acord cu demersul, Primăria va putea să înstrăineze unele proprietăți publice, astfel încît să poată returna măcar o parte a creditelor pe care le-a luat.

‘Singura soluție’

Guvernatorul Rick Snyder, membru al Partidului Republican, afirmă că plasarea sub protecția legii falimentului ar fi singura soluție pentru locuitorii din Detroit.

‘Trebuie să refacem radical felul în care sunt administrate treburile orașului. Ar fi imposibil să reușim dacă vom purta în continuare povara acestor datorii’, susține demnitarul american.

Datoria pe termen lung a instituțiilor publice din Detroit e estimată a fi între 17 și 20 de miliarde de dolari.

Luna trecută, oficialitățile din Michigan au încercat să negocieze o soluție cu băncile. Acestea ar fi urmat să recupereze cîte 10 cenți pentru fiecare dolar datorat.

Declinul

Odinioară unul dintre orașele cel mai puternic industrializate din America, Detroitul a decăzut constant de mai bine de un deceniu încoace.

Printre cauze se numără criza financiară mondială și așa-numitul ‘outsourcing’ – marile companii și-au mutat operațiunile în țări străine, cu forță de muncă ieftină.

Instituțiile locale s-au confruntat, de asemenea, cu mai multe scandaluri de corupție.

Populație în scădere

Doar puțin peste jumătate dintre locuitori și-au plătit taxele pe proprietăți în 2011. De la o populație de două milioane de persoane în anii ’50 s-a ajuns acum la aproximativ 700.000.

Detroitul are și cea mai ridicată rată a criminalității dintre toate marile orașe americane: numărul infracțiunilor cu violență comise acum doi ani a trecut de 15.000.

78.000 de clădiri au fost abandonate ori se află într-o avansată stare de degradare și iluminatul stradal funcționează la doar 60% din capacitate.