Confidenţialitate

Ora 12.00 – Ședință CSAT. Întâlnire între șefa Guvernului și președintele Klaus Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă îi va solicita astazi președintelui Klaus Iohannis o întrevedere pentru a discuta despre recenta remaniere guvernamentală. Șeful statului a refuzat înlocuirea a doi miniștri – la Dezvoltare și Transporturi – dar, pe 19 decembrie, Curtea Constituțională a dat dreptate Guvernului  în acest caz.

Într-o discutie informală cu presa,  premierul a declarat că de la 1 ianuarie vrea să aibă Guvernul complet, mai ales că România preia Președinția Consiliului UE.

Despre acest subiect, și președintele Klaus Iohannis a declarat, la o întâlnire informală cu presa, că ar putea lua o decizie cu privire la revocarea și numirea miniștrilor Dezvoltării și Transporturilor, după Crăciun sau cel târziu după Revelion. Klaus Iohannis a adăugat că va colabora cu Guvernul doar pentru chestiuni europene.

Președintele a convocat de la ora 12.00 o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării – CSAT și e de așteptat ca oficialii să discute cu această ocazie și despre alte probleme rămase nerezolvate, pe lângă agenda reuniunii.

Pe 19 decembrie, Curtea Constituțională a dat dreptate Guvernului  in cazul amânarii numirii miniștrilor Dezvoltării și Transporturilor.

Conform deciziei CCR, Klaus Iohannis trebuie să semneze decretele de revocare ale miniștrilor demisionari, Lucian Șova și Paul Stănescu, și să motiveze de ce i-a respins pe Olguța Vasilescu la Dezvoltare și Mircea Drăghici la  Transporturi.

Ce se discută în ședința CSAT

În cadrul reuniunii vor fi analizate solicitările ministrului Apărării  referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei. Pe 19 decembrie, ministrul Gabriel Leş anunţa că nu va prelungi mandatul lui Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării.

Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru.

Mandatul de 4 ani al actualului șef de Stat Major expiră pe  31 decembrie iar legea prevede că poate fi prelungit, în anumite condiții, cu până la un an. Într-o singură situație s-a întâmplat acest lucru.

În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.

Acum, ministrul Apărării  spune că are două-trei propuneri pentru șefia Statului Major al Armatei. Una dintre variante este Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre, dar în cărți este și generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE.