Confidenţialitate

Opoziția îl acuză pe ministrul Muncii că nu a pregătit niciun plan privind Pilonul II de pensii. Budăi dezminte: „Iar acționați împotriva țării” | AUDIO

Contribuțiile la pensiile private obligatorii ar urma să fie majorate de anul viitor. Sunt sumele pe care le acumulăm pentru pensie și care sunt administrate de Fonduri private. Obligația a fost asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care primim bani europeni.

Sunt și alte măsuri care trebuie luate în privința Pilonului II de pensii, iar opoziția îl acuză pe ministrul Muncii că nu a pregătit niciun plan în acest sens.

Deputatul USR Cristian Seidler:

„Se vede cu ochiul liber că PSD și Marius Budăi au ciudă pe sistemul de pensii private. Printre cele mai mari probleme în evaluarea Comisiei Europene referitor la îndeplinirea jaloanelor PNRR de către România este și jalonul 213 referitor la Pilonul II de pensii, care prevede 3 obiective: creșterea contribuției, bifată prin OUG care va intra în vigoare doar din 2024, flexibilizarea investițiilor fondului de investiții și digitalizarea operațiunilor. Pe aceste două teme, investiții și digitalizare, domnul Marius Budăi nu numai că nu a făcut nimic ca să bifeze jalonul, dar a adoptat și legislație care contravine lagrant obiectivelor jalonului din PNRR.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opoziția îl acuză pe ministrul Muncii că ar fi luat măsuri care descurajează funcționarea fondurilor private de pensii:

„E vorba de OUG 174/2022 care nu doar că nu dă mai multă libertate de investiții, dar obligă administratorii să funcționeze în risc major de pierderi financiare, crește substanțial costurile de funcționare, restrânge posibilitățile investiționale existente iar pe digitalizare nimic. Ministrul Marius Budăi a mințit în direct la o televiziune de știri spunând că nu se are în vedere vreo modificare legislativă referitoare la Pilonul II de pensii, afirmație făcută la câteva minute după ce a semnat chiar el ordonanța respectivă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Replica ministrului Muncii: Comisia Europeană nu are obiecții în privința propunerilor legate de Pilonul II de pensii, susține ministrul Marius Budăi, care precizează că proiectele asumate de România nu pot fi realizate pentru că au fost atacate la Curtea Constituțională de către USR:

„Pensiile administrate privat, aici, doamnelor și domnilor din USR, iar acționați împotriva țării și împotriva cetățenilor ei. Comisia Europeană a aprobat modificările aduse la Pilonul II și prevăzute în PNRR-ul scris de dumneavoastră, a considerat jalonul îndeplinit iar dumneavoastră ați contestat la CCR legea, astfel că ea nu este publicată în Monitorul Oficial și nu este în vigoare. Uite cum, din nou, periclitați ca România să atragă miliardele de euro din PNRR-ul scris prost și la secret tot de dumneavoastră.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Câți bani au românii în conturile de pensii private?

S-au adunat peste 100 de miliarde de lei care ar urma să ajungă la beneficiarii care ajung la vârsta pensionării, în completarea pensiei de la stat. Date actualizate au fost prezentate de Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 100,17 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie, în creştere cu aproape 12 procente față de ianuarie 2022.

Aproape 8 milioane de români contribuie la acest Pilon II, mai exact, 7.979.000 de participanți.

Cât despre fondurile de pensii facultative, adică la care românii contribuie benevol, pe lângă contribuțiile la stat și la pilonul II, acestea aveau active în valoare de 3,77 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie, în creștere cu aproape 10% față de ianuarie anul trecut.

În acest moment, la fondurile de pensii facultative, așadar la Pilonul III, contribuie peste 630.600 de români.

Citește și: Dan Suciu, BNR: La finalul anului vom ajunge la o inflație de 7%. Asta nu înseamnă că nu mai cresc prețurile, dar scade viteza lor de creștere | VIDEO