Confidenţialitate

Operatorii de pe litoral sunt nevoiți să aducă muncitori străini din cauza deficitului de forță de muncă | AUDIO

Deficitul de forță de muncă este una din marile probleme cu care se confruntă, în timpul sezonului estival, operatorii de pe litoral. Sunt nevoiți să aducă muncitori străini. Așa se face că în hotelurile și restaurantele din stațiunile de la mare muncesc angajați din Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Egipt chiar și din Africa centrală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe litoral, multe hoteluri și restaurante sunt încă închise tocmai din cauza lipsei de personal. Un complex hotelier de renume din Eforie și-a rezolvat problema aducând, încă din anii trecuți, muncitori din Nepal, Republica Moldova și Egipt.

„I-am fidelizat, ne interesează să păstrăm o echipă legată. Îi folosim și la masaj, și la SPA, și la bar, și la restaurant și în bucătărie. Noi le asigurăm și casă, și masă, și salarii”, ne-a explicat proprietarul hotelului, Mircea Marcu.

Procedurile pentru aducerea muncitorilor străini pe litoralul nostru, cu un sezon de numai trei luni, sunt greoaie, susține Iancu Ghindici. El are patru restaurante la Constanța, Mamaia și Năvodari. De aceea: „Eu, personal, prefer mai mult cetățeni din Republica Moldova. Știu și limba, mulți dintre ei sunt studenți, au deja permise de ședere”.

Iancu Ghindici este pățit. S-a chinuit să aducă muncitori din Asia și, la scurt timp, au apărut problemele.

„Au inceput să vină și, ulterior, după o săptămână, te trezești că a plecat cetățeanul din Nepal, sau de unde este”, a spus Iancu Ghindici.

Ghiulfer Predescu: În condițiile în care oferta dumneavoastră este?

Iancu Ghindici: „Este undeva in jur de 2500 de lei, carte de muncă, cazare, masă”.

Muncitorilor străini li s-au alăturat în ultimele două sezoane și refugiați din Ucraina. Numai la targul de locuri de muncă de săptămâna trecută de la Constanța din 80 de cetățeni ucraineni prezenți, 60 au fost deja angajați pe litoral.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: SONDAJ. 80% dintre românii respondenți vor alege orașe din Europa pentru vacanța de vară | AUDIO