Confidenţialitate

ONU: Izolarea impusă de pandemia de coronavirus va duce la o explozie a cazurilor de tuberculoză | AUDIO

Izolarea impusă de pandemia de coronavirus va duce la o explozie a cazurilor de tuberculoză.

În următorii 5 ani, 1,4 milioane de oameni vor muri de TBC pentru că nu vor fi diagnosticați și tratați la timp, avertizează reprezentanții ONU, care prezintă cercetări efectuate de specialiști de la Imperial College London și John Hopkins University.

De teama noului coronavirus, oamenii evită să mai meargă la doctor.

În plus, pentru că medicii sunt implicați în lupta cu COVID-19, multe clinici s-au închis, iar consecințele vor fi dezastruoase.

Lucica Dițiu Mardale este director executiv la STOP TB, departamentul de luptă împotriva tuberculozei din cadrul ONU.

”Chiar dacă omul învinge toate obstacolele astea și se simte rău, dar vrea să se ducă undeva, ori nu găsește doctor, ori nu găsește asistentă, ori nu găsește spital, ori nu găsește paturi. Vorbesc la nivel global. Noi ne-am îngrozit, pentru că în India și Indonezia, care au cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză, în primele 3-4 luni ale anului am observat o scădere a diagnosticului cu 80%. Asta înseamnă nu numai că 20% s-au diagnosticat, ci că cei 80% stau acasă, în izolare, dumnezeu știe cu cine, unde și cum, pe care foarte, foarte posibil îi infectează.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Lucica Dițiu Mardale, director executiv la STOP TB

Odată cu testarea pentru coronavirus, ar trebui făcut și testul pentru TBC. În plus, ar trebui reluate caravanele mobile pentru depistarea tuberculozei, propune Lucica Dițiu Mardale.

Tuberculoza nu doare, dar te omoară încet, a povestit la Europa FM jurnalista Paula Rusu, care a reușit să se vindece de TBC, după un tratament greu și o intervenție chirurgicală, ce a lăsat-o fără o parte dintr-un plămân.

Paula Rusu s-a implicat de atunci în tot ceea ce înseamnă lupta anti TBC în România și drepturile bolnavilor. Ea spune că în prezent, situația este gravă în Baia Mare:

”Spunea medicul coordonator al programului național de tuberculoză de la Baia Mare că nu s-a mai întâmplat de ani de zile, ca într-o singură săptămână să aibă diagnosticate 5 persoane cu tuberculoză în stare foarte gravă. Sunt oameni care au venit la spital. Întâmplarea e ce se întâmplă cu familiile lor care au rămas acasă, pentru că oamenii ăștia, dacă au ajuns într-o stare gravă la spital, ei tușeau deja de multă vreme: în casa lor, în curtea lor, în comunitatea lor. Exact ca la coronavirus, și în cazul tuberculozei se face anchetă epidemiologică. Aceeași oameni de la DSP. Și rămâne întrebarea: după care se vor duce primii?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Paula Rusu, jurnalistă

Tuberculoza ucide anual 1,5 milioane de oameni din întreaga lume.