Confidenţialitate

OMV Petrom a confirmat depunerea de descoperire comercială de titularii Neptun Deep. Proiectul de exploatare a făcut un pas înainte | AUDIO

Proiectul de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagra a mai făcut astăzi un pas înainte. Titularii concesiunii Neptun Deep au depus declaraţia de descoperire comercială la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, anunță OMV Petrom, operator al proiectului. Investiția totală e estimată la 4 miliarde de euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, acordul petrolier de concesiune a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră conține o prevedere care obligă operatorii OMV Petrom și Romgaz să declare oficial până la finalul acestui an dacă zăcămintele descoperite au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

Declarația depusă acum este o etapă premergătoare deciziei finale de investiție, estimată pentru mijlocul anului viitor. Prima producţie de gaze este prevăzută pentru începutul anului 2027, au precizat reprezentanţii OMV Petrom.

Extragerea gazelor din Marea Neagră întârzie de aproape 10 ani, după momentul descoperirii zăcământului Neptun Deep. Perimetrul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 de kilometri pătrați cu adâncimi ale apei care variază între 100 şi 1.700 de metri.

În 2008, OMV Petrom a format un Joint Venture cu ExxonMobil în vederea explorării blocului Neptun, ulterior compania americană vânzându-și participația companiei cu capital majoritar de stat Romgaz.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Europarlamentarul Eugen Tomac: Votul prin care Austria a blocat aderarea României la Schengen trebuie anulat la Curtea de Justiție a UE | AUDIO