Confidenţialitate

OMS se apără și spune că “nu a pierdut timpul” în fața noului coronavirus

În fața criticilor, în special a celor formulate de SUA, Organizaţia Mondială a Sănătăţii se apără și spune că “nu a pierdut timpul” în răspunsul oferit pandemiei de nou coronavirus.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, susține că avertizarea transmisă la 30 ianuarie, când virusul detectat în China a fost declarat drept urgenţă internaţională de sănătate, a oferit “suficient timp pentru ca restul lumii să reacționeze”.

La acel moment, existau doar 82 de cazuri în afara Chinei şi niciun deces.

În prezent, sunt peste 3,2 milioane de cazuri de nou coronavirus şi 234.000 de decese înregistrate în întreaga lume.

Președintele SUA, Donald Trump, a suspendat contribuția financiară a țării sale pentru OMS, acuzând că organizația nu a avertizat la timp asupra riscurilor.

Liderul de la Casa Albă insistă că autoritățile chineze ar fi trebuit să informeze mai rapid restul lumii despre efectele noului coronavirus.

Deși a invocat că Beijingul va trebui să plătească pentru actuala criză, președintele american nu a prezentat vreun plan concret în acest sens. Toate indiciile privind originea coronavirusului vor fi “atent examinate”, a avertizat Donald Trump.

“Vom vedea de unde provine. Există mai multe teorii, teoria laboratorului, teoria liliecilor, aşa că se poate să fie venit de aici, se poate să fie venit de acolo. Dar da, avem oameni care cercetează în amănunt toate aceste ipoteze, oameni din cadrul comunităţii ştiinţifice, oameni din cadrul comunităţii de informaţii şi alţii”, a punctat președintele.

Serviciile americane de informaţii au ajuns la concluzia că virusul nu a fost fabricat sau modificat genetic şi au respins, totodată, cea mai extremă teorie a conspiraţiei, cea conform căreia chinezii ar fi creat şi eliberat coronavirusul ca pe o armă biologică.