Confidenţialitate

OMS despre viitorul copiilor: Schimbările climatice îi pun în pericol

Nicio țară din lume nu le oferă copiilor șansa de a crește sănătos și într-un mediu curat, fără poluare.

Schimbările climatice și publicitatea care încurajează consumul de alcool și de produse fast-food îi pun în pericol pe copii – reiese dintr-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății care a vizat 180 de țări.

Pe primul loc în lume în ceea ce privește sănătatea generală și bunăstarea copiilor se află Norvegia.

România ocupă locul 80 din 180. În ceea ce privește asigurarea unor condiții climatice pentru generațiile viitoare, țara noastră figurează pe locul 50 în lume. Potrivit raportului, în România, emisiile de dioxid de carbon sunt cu 50 la sută mai ridicate decât ținta asumată pentru anul 2030.

De altfel, raportul realizat de Organizația Mondială a Sănătății a scos la iveală că țările sărace au cel mai scăzut nivel al emisiilor de gaze cu efect de seră, dar vor avea cel mai mult de suferit de pe urma schimbărilor climatice.

Experții insistă să fie luate măsuri urgent și avertizează că o creștere a temperaturilor globale cu 4 grade Celsius până în 2100 va avea consecințe devastatoare asupra sănătății generațiilor viitoare. Nivelul oceanului va crește, se vor accentua fenomenele de secetă, resursele de hrană se vor reduce și se va accentua malnutriția.

În plus, vor înregistra o explozie boli infecțioase precum malaria, provocată de țânțari.

Raportul menționează și efectele novice ale publicității asupra copiilor. Aceștia sunt bombardați cu reclame la produse dăunătoare care încurajează consumul de zahăr, alimente fast-food, alcool și băuturi carbogazoase, dar și reclame la jocuri de noroc și pe calculator. Și cel puțin în acest domeniu, măsuri se pot lua imediat – amintesc experții.