Confidenţialitate

OLT: Scene din „Moromeţii 2”, filmate în Centrul Istoric al Slatinei

O stradă din Slatina a fost transformată în platou de filmare pentru producţia „Moromeţii 2”, realizată în regia lui Stere Gulea – relatează corespondentul Europa FM, Ana Maria Constantinescu.

Timp de mai bine de o săptămână, echipa de producţie a pregătit decorul pentru filmări pe strada Lipscani din Centrul Istoric al Slatinei.

Aici, miercuri, s-a filmat o scenă de trei minute din „Moromeţii 2”.

„Adevărul e că ne întrebau vecinii de aici cât se filmează, dacă se filmează mult. Ne-au văzut că lucrăm de câteva zile bune pe stradă şi am zis nu, o să filmăm aproape jumătate de zi pentru trei minute sau mai puţin din film. Lucrăm de mai bine de o săptămână şi sper să iasă ceva cu un aer foarte special pentru că această zonă de oraş vechi din Slatina a fost o surpriză foarte mare pentru colegii mei. Eu i-am adus aici, acum mai bine de câteva luni, prin vară, le-am arătat şi au fost foarte surprinşi, mai ales scenograful, operatorii. E şi păcat că drumurile de poartă departe de această zonă de centru vechi din Slatina şi n-ai de unde să-l vezi, n-ai de unde să-l descoperi. Eu ştiam de el, îl descoperisem în urmă cu câţiva ani, având rude în judeţ. Trecusem pe aici, îl văzusem şi mi se păruse foarte frumos şi era păcat. Sperăm să nu vină, acum, toate echipele de filmare la Slatina dar, pentru noi, este foarte bine pentru că nu este foarte circulat”, a declarat Oana Giurgiu, unul dintre producătorii filmului.

Ea a mai precizat că filmul are o distribuţie numeroasă, miercuri, la Slatina, fiind prezenţi câţiva dintre actori şi zeci de figuranţi aleşi din rândul slătinenilor:

„Filmul are o distribuţie foarte numeroasă, sunt foarte mulţi actori tineri. E foarte frumos că domnul Stere Gulea a ales pentru distribuţia filmului actori din toate generaţiile şi cred că pentru ei este o mare bucurie să se întâlnească pe platourile de filmare de la «Moromeţii»”.

Între cei prezenţi la Slatina s-a aflat şi actorul Iosif Paştina, care îl interpretează pe Nicolae Moromete.

„Mă simt foarte entuziasmat şi fericit că pot să interpretez acest rol. Am avut foarte mari emoţii la început, şi acum mai am emoţii, doar că am reuşit să trec oarecum peste ele datorită echipei. Decorul făcut aici la Slatina mi se pare foarte interesant, cum au realizat toate aceste detalii, să aducă locul cât mai aproape de timpul respectiv, în anul 1945. Până acum, secvenţele filmate aici merg foarte bine. Încercăm diverse cadre din diferite unghiuri, să punctăm cât mai multe lucruri importante din secvenţă. Am o tangenţă cu viaţa artistică, acum am intrat la Facultatea de Actorie, sunt anul I, când eram la liceu eram într-o trupă de teatru, numită «Brain Storming», şi am decis să urmez această carieră. Oarecum, pot spune, sunt un cunoscător al fenomenului. Filmările se vor încheia pe 29 noiembrie, iar premiera filmului are loc în 2018, în luna noiembrie“, a afirmat Iosif Paştina.

Pe de altă parte, actriţa Florentina Ţilea a dezvăluit din acţiunea filmului şi din scena filmată la Slatina.

„Eu sunt «Săftiţa». Astăzi ne-am pregătit învăţând textul, în primul rând, după aceea am avut o discuţie cu regizorul, destul de aplicată, pe text, pe situaţii pentru că nu am primit tot scenariul şi încă dumnealui mai lucrează, este într-o continuă muncă. «Săftiţa», la Slatina, vine să-şi caute soţul, care este unul care colindă ţara întreagă, iar ea este pe urmele lui puţin revoltată şi încearcă să rezolve o situaţie de familie”, a spus actriţa.

Scene din producţia „Moromeţii 2” vor fi filmate şi într-o clădire de patrimoniu de pe strada Lipscani din Slatina, unde acum îşi are sediul Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”.