OLT: Profesori condamnați pentru că au primit mită la examene

Cinci profesori de la Şcoala Sanitară Postliceală de Stat Slatina au fost condamnaţi la pedepse cu închisoare după ce au luat şpăgi de la elevi pentru a-i promova la examene.

Între aceştia se află şi fosta directoare a şcolii-transmite corespondentul Europa FM, Ana Maria Constantinescu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au arătat că, la sesiunile din iulie şi august 2012 ale examenului pentru obţinerii Certificatului de Competenţe Profesionale la specializările asisent medical de laborator şi asistent medical generalist, fosta directoare a Şcolii Postliceale din Slatina, Cornelia Filişanu, a strâns strâns mai multe sume de bani de la elevi, pe care le-a înregistrat ca sume pentru „fondului şcolii”, pentru „protocol”, ori pentru achiziţionarea de rechizite şcolare.

În schimbul banilor, aceasta a intervenit pe lângă membrii comisiilor de examen pentru creşterea notelor elevilor „cotizanţi” şi implicit pentru a-i promova la examen.

Profesorii evaluatori au luat sume cuprinse între 400 şi 500 lei, de la fosta directoare pentru a corecta lucrările care prezentau „semne particulare”.

Elevii care au dat bani erau sfătuiţi de fosta directoare să nu completeze integral lucrările, astfel încât membrii comisiilor de corectare să insereze răspunsurile corecte.

Unii dintre profesorii vizaţi în dosar luau şpăgi de la viitorii asistenţi pentru a le da lucrări deja corectate. În plus, aceştia vindeau elevilor lucrări de licenţă, în medie cu 350 lei.

În total, 13 persoane au fost trimise în judecată în acest caz, cinci dintre acestea, între care şi fosta directoare, fiind condamnate, definitiv, la pedepse cuprinse între trei ani şi şase ani de închisoare cu executare.

Alte şapte persoane au fost condamnate cu suspendare, iar una a fost amendată pentru mărturie mincinoasă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS