Confidenţialitate

Olanda: Guvernul condus de Mark Rutte, la un pas de demisie | AUDIO

Guvernul olandez decide vineri dacă demisionează din cauza unui scandal uriaș în care mii de părinți au fost acuzați pe nedrept de fraudă de către autoritățile fiscale. E vorba de peste 20.000 de familii obligate să restituie banii primiţi ca alocaţie pentru creşterea copiilor.

Un raport parlamentar, intitulat „Nedreptate fără precedent”, a fost publicat luna trecută.

Raportul a stabilit că „principiile fundamentale ale legii au fost încălcate” de autoritățile fiscale olandeze, cercetările pentru fraudă la adresa familiilor fiind declanșate de „o simplă eroare administrativă, fără rea intenție”.

Liderul partidului de opoziție laburist și ministru al Afacerilor Sociale în fostul guvern, a demisionat joi din funcție.

Premierul Mark Rutte se opune dizolvării coaliției curente, argumentând că Olanda are nevoie de stabilitate în pandemia de coronavirus, dar nu a exclus acest pas.

Aproximativ 20.000 de familii au fost urmărite penal pentru fraudă, au fost obligate să restituie alocațiile pentru copii încasate și li s-a încălcat dreptul de a face apel în instanță. Situaţia a durat timp de mai mulţi ani, începând cu 2012.

Mai multe cupluri s-au despărțit din cauza tensiunii provocate de acuzații, iar unele  familii au fost nevoite să se împrumute pentru a da banii înapoi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae