Confidenţialitate

Oficialii americani cred că Rusia s-ar afla în spatele scurgerii unor documente clasificate ale SUA despre războiul din Ucraina. Pentagonul a început o anchetă

Rusia sau elemente pro-ruse s-ar afla în spatele scurgerii unor documente clasificate ale Statelor Unite despre războiul din Ucraina, dar și despre Orientul Mijlociu și China, susțin pentru agenția Reuters oficiali americani.

Vorbim despre 100 de documente ce conțin secrete de securitate națională și care au fost publicate pe rețelele de socializare.

Pentagonul a deschis o anchetă privind scurgerea de informații și a refuzat să facă alte comentarii.

La o zi după ce înalți oficiali ai administrației Biden au spus că investighează o posibilă scurgere de informații despre planurile de război ale Ucrainei, inclusiv o evaluare a capacității de apărare aeriană, pe Twitter, Telegram, dar și alte rețele de socializare au apărut noi fotografii ale unor documente clasificate.

Pe un forum de mesaje intitulat 4chan, de exemplu, a fost publicată o hartă care ar arăta situația războiului în orașul Bahmut din estul Ucrainei. Potrivit New York Times, analiștii de securitate care au examinat  documentele spun că au apărut, de asemenea, informații sensibile privind China, Orientul Mijlociu și terorismul.

Documentele privind armata ucraineană apar sub forma unor fotografii ale unor diagrame despre armele pe care le-a primit până acum Ucraina, ritmul în care consumă muniția pentru lansatoarele de rachete și termenele estimative pentru următoarele livrări. Sunt totodată informații legate de numărul militarilor. Copiile par să fi fost însă modificate pe alocuri, scriu jurnaliștii New York Times, care au vorbit cu foști oficiali de rang înalt de la Pentagon. Aceștia susțin că numărul ucrainenilor uciși a fost supraestimat, iar cel al soldaților ruși este de 16-17 mii, adică mult sub bilanțul estimat de Statele Unite.

Pentagonul a transmis că va investiga scurgerea de informații.

Kievul a transmis, printr-un consilier al președintelui ucrainean, că documentele sunt trucate și că nu au nimic de-a face cu adevăratele planuri ale Ucrainei, pe care Rusia le va vedea odată cu începerea contraofensivei ucrainene.

De partea celaltă, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dimitri Peskov a spus la CNN că Rusia nu are nici cea mai mică îndoială de implicarea directă sau indirectă a Statelor Unite și a NATO în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

(Sursa foto: Shutterstock)