Oficial: Hillary Clinton intră în cursa pentru președinția SUA

Hillary Clinton a intrat oficial în cursa pentru Președinția Statelor Unite.

Fostă primă doamnă și ministru de externe al Americii în perioada 2009 – 2013, ea a făcut anunțul pe pagina sa de Internet, afirmînd că vrea să fie ‘partenera’ americanilor.

Hillary Clinton a mai încercat să se înscrie în cursa prezidențială în 2008, însă a pierdut alegerile interne ale Partidului Democrat în favoarea lui Barack Obama.

Acum este considerată favorită, iar anunțul oficial era așteptat de mai multe luni.

‘Americanii și-au revenit după o perioadă foarte grea pentru economie, dar cei bogați sunt în continuare favorizați’, spune Hillary Clinton.

‘Americanii obișnuiți au nevoie de un partener și sunt pregătită să îmi asum acest rol’, continuă ea.

Favorită

Spre deosebire de 2008, doamna Clinton pleacă acum cu un avantaj major în competiția internă a Partidului Democrat.

Nu există în momentul de față nici un contracandidat care să aibă carisma lui Barack Obama.

Însă chiar dacă va obține nominalizarea, alegerile propriu-zise se anunță foarte dure: candidatul Partidului Democrat va avea de apărat opt ani de administrație Obama, iar Partidul Republican pare să aștepte anul 2016 cu optimism.

Doamna Clinton va începe campania pentru nominalizare în statul Iowa, după care va călători în New Hampshire.

Faimoasă pentru puterea sa de muncă (în patru ani de ministeriat a vizitat 112 țări), fosta primă doamnă a fost lăudată de președintele în exercițiu.

‘Ar fi o excelentă președintă’, a spus Barack Obama.

Deasupra legii?

Opoziția e de altă părere.

Rand Paul, unul dintre republicanii care speră să obțină nominalizarea pentru 2016, a adus aminte de felul în care Hillary Clinton a acționat în septembrie 2012, cînd consulatul american din Benghazi (în Libia) a fost ținta unui atac terorist.

Printre cei uciși s-a numărat ambasadorul Statelor Unite în Libia.

Rand Paul a ridicat un semn de întrebare și în legătură cu finanțarea campaniei lui Hillary Clinton: e de așteptat ca politiciana democrată să strîngă nu mai puțin de un miliard de dolari pentru a-și susține candidatura.

‘În trecut, Familia Clinton s-a mai considerat deasupra legii’, a spus el într-un interviu televizat.

Rand Paul și senatorul de Texas Ted Cruz s-au înscris și ei, oficial, în cursa pentru alegerile prezidențiale.

Guvernatorul Floridei, Jeb Bush (fratele fostului președinte George Bush junior) este și el considerat unul dintre favoriți competiției din Partidul Republican.

Hillary Clinton este, pînă acum, singura primă doamnă a Statelor Unite care a depus mărturie în fața unui Mare Juriu – ea și-a apărat soțul, pe Bill Clinton, după ce s-a dovedit că acesta avusese o aventură cu o stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky.

Articole Similare