Confidenţialitate

Epidemiologul Octavian Jurma: Toate țările au făcut un pas în spate în ceea ce privește imunitatea de turmă. Nu văd niciun efort de a se închide robinetul de infectări în România

România a înregistrat marți, 12 octombrie 2021, cele mai sumbre cifre de la începutul pandemiei:
442 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit în ultimele 24 de ore, număr care reprezintă un record zilnic.

De luni până marți, aproape 17.000 de persoane au fost confirmate pozitiv.

Două fete de 26 de ani – fără alte boli și nevaccinate se numără printre cei care au pierdut lupta cu SARS-CoV-2 de luni până marți. Din cele 442 de decese, 397 s-au înregistrat la persoane nevaccinate. România a depășit astfel 40.000 de decese de la începutul pandemiei.

Situația în spitale este din ce în ce mai critică. Marți erau 1.667 de pacienți în stare gravă internați la terapie intensivă – 39 sunt copii – cel mai mare număr de până acum.
Din cele aproape 80.000 de teste efectuate de luni până marți, 16.743 au fost pozitive.

Epidemiologul Octavian Jurma: „Nu văd niciun efort de a se închide robinetul de infectări”

„Nu văd niciun efort de a se închide robinetul de infectări. Ne apropiem de un prag la care imunitatea naturală prin infectare va deveni un prag împotriva răspândirii bolii. Dacă aceasta este politica adoptată explicit de nu știu ce specialiști… Vedem că toate țările au făcut pasul în spate: Suedia, Marea Berianie. Chiar și India a luat măsuri de curbare a numărului de cazuri”, a explicat Octavian Jurma.

Epidemiologul critică modul în care autoritățile gestionează acest val

„Numărul de decese va continua să crească pentru următoarele două săptămâni și aici este tragedia faptului că nu se iau măsurile preventive. Și dacă le iei acum, încă două săptămâni efectele vor continua să se vadă”, a explicat Jurma.

Cele mai multe cazuri în ultimele 24 de oreu au fost în București și în județele Iași, Ilfov și Prahova.

Sursa Foto: Unsplash