Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: Permisul de vânătoare al lui Iuliu Maniu

Știai că Muzeul Județean de Istorie și Artă-Zalău deține în colecțiile sale un document inedit: permisul de vânătoare al marelui om politic sălăjean, Iuliu Maniu, eliberat de Serviciul Vânătoare din cadrul Ministerului Agriculturii și Domeniilor, în anul 1933?

Liderul P.N.Ț. nu era pasionat de vânătoare, după cum relata și nepotul său, Ionel Pop. În schimb, Ionel Pop era un vânător împătimit și fondatorul revistei cinegetice „Carpații”.

Având în vedere desfășurarea evenimentelor politice din toamna anului 1933, rezultă că permisul a fost eliberat cu singur un scop: participarea lui Iuliu Maniu la o vânătoare, în cadrul căreia s-a decis soarta guvernului condus de Alexandru Vaida-Voevod.

Întâlnirea a avut loc în data de 3 octombrie 1933, la Sovata-Praid, și a fost organizată de Ionel Pop, care îi scria lui Ion Mihalache, invitându-l la o vânătoare de „muget de cerbi”. Locul de întâlnire a fost fixat la o casă de vânătoare din Praid. Cu ocazia întâlnirii, Iuliu Maniu și Ion Mihalache au hotărât să boicoteze activitatea guvernului Vaida pentru a-l determina să demisioneze. De asemenea, ca funcția de președinte al partidului să fie preluată de Ion Mihalache. (A.N.I.C., fond Ion Mihalache, dosar 52, f. 2)

Motivul real era acela că guvernul Vaida făcea tot mai multe compromisuri Camarilei Regale și nu opunea nici un fel de rezistență regelui Carol al II-lea și metresei sale, Elena Lupescu. Astfel, P.N.Ț. se compromitea și eroda puternic, existând chiar pericolul destrămării sale.

În acest context politic, după o audiență la regele Carol al II-lea, care îi dă de înțeles că nu mai are nevoie de serviciile sale, la 9 noiembrie 1933 Vaida-Voevod își prezintă demisia din fruntea guvernului național-țărănist, iar regele îl desemnează în funcția de prim-ministru pe I.G. Duca, președintele P.N.L.
Mai mult, Alexandru Vaida-Voevod își dă demisia și din fruntea P.N.Ț., fiind înlocuit cu Ion Mihalache, așa cum s-a discutat la celebra partidă de vânătoare de la Praid-Sovata.