Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: craniul cu trepanație din Epoca Bronzului – AUDIO

Printre primele exponate pe care le vezi la Muzeul Marii Uniri din Alba-Iulia se numără un craniu vechi de aproape cinci mii de ani, din Epoca Bronzului.

A fost descoperit în comuna Livezile din Județul Alba, unde se află și o necropolă din aceeași perioadă.

Sunt destule astfel de locuri în Europa, dar cranii ca cel din Alba-Iulia sunt foarte puține. Asta pentru că prezintă urmele unei operații pe creier.

Mai precis, o trepanație. Pe scurt, din calota craniană a fost îndepartată o porțiune destul de mare. Gaura este oarecum dreptunghiulară și nu putea fi făcută de lovitură unei arme.

„S-au mai găsit intervenții de genul acesta în vechime, dar niciuna atât de mare. Asta este extrem de mare! Are undeva o lungime de 10 centimetri pe 5, ceva de genul acesta.

Specialiștii Institutului de Cercetare de la Edinburgh, unde a fost dus și studiat craniul, spun că tipul acesta de intervenție avea loc în vechime în momentul în care persoana respectivă avea o boală neuro. Poate epilepsie, sau ceva de genul acesta.

Prin această trepanație, îndepărtarea unei părți din calota craniană, se elibera spiritul rău, care sălășluia în corp” spune Liviu Zgârciu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Marii Uniri din Alba-Iulia.

Oamenii de știință spun că țesutul osos a continuat să crească după operație, semn că în mod miraculos, pacientul a supraviețuit operației făcute acum cinci mii de ani.

Cât de mult bine i-a făcut operația e altă discuție, dar aceeași cercetători spun că era vorba de o femeie de aproximativ 35 de ani. Vârstă venerabilă pentru cineva care a trăit în Epoca Bronzului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.