Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: ardealitul, mineralul descoperit în peștera Cioclovina – AUDIO

La Muzeul Național de Geologie se află mai multe vitrine cu minerale descoperite în premieră în România. Cu totul, sunt vreo 40 de minerale de acest fel și numele celor mai multe au rezonanță maghiară sau germană, pentru că într-o bună măsură, au fost descoperite în Transilvania. Fulopitul, nagyagitul ori semseytul sunt doar câteva exemple. Tot pe acolo, dar mult mai ușor de pronunțat, a fost descoperit și ardealitul.

„Ardealitul este un fosfat-sulfat de calciu hidratat. Practic, este o pulbere albă, ușor crem, care rezultă din fosilizarea gunanoului de liliac. El provine din peștera Cioclovina Uscată, cunoscută în anii din urmă pentru bogația de guano fosil, care între 1928 și 1941a și fost exploatat. Guanoul reprezintă excrementele liliecilor. Se știe că aceștia se adună în peșteri și formează colonii, mai spre partea de final a peșterii unde nu-i deranjează nimeni.”, spune  Delia Dumitraș, cercetăror știintific la Muzeul de Geologie.

Mulțumită conținutului de fosfați și nitrați, guano este folosit în producerea prafului de pușca sau al îngrășămintelor. Cât despre peștera Cioclovina, s-a încercat redeschiderea exploatării în mai multe rănduri, dar studiile au arătat că rezervele de guano fosil nu mai erau suficiente.

În prezent, peștera face parte din Parcul Național Grădiștea Muncel, aflat în zona cetăților dacice din Munții Orăștie. Cioclovina este închisă acum și se poate vizita doar cu un acord special.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.