Confidenţialitate

Oana Țoiu: Ar fi util să fie simplificată legislația pentru accesul la muncă | VIDEO

Oana Țoiu, deputat din partea USR-PLUS, autoarea unui proiect de lege privind încadrarea străinilor în muncă pe teritoriul României, a fost invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. România a stabilit pentru 2022 un contingent de lucrători străini de 100.000 de cetățeni din afara Uniunii Europene. Pe teritoriul României au ajuns deja peste 950.000 de cetățeni ucrainei – o mare parte în tranzit spre alte țări.

„Deci deja se aștepta să primească 100.000 de lucrători. Marea lor majoritate vin din Vietnam, China și din state din Asia. Iar asta cu mult înainte de criză. De asta noi credem foarte tare că ajută să fie simplificată legislația pentru accesul la muncă și pentru români, dar și pentru cetățenii ucraineni”, a spus Oana Țoiu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ceea ce privește simplificarea legislației pentru accesul la muncă, Oana Țoiu spune că: „Acolo unde ei nu au, de exemplu, dovada studiilor, să poată să fie încadrați în muncă pe baza unor declarații pe proprie răspundere – pentru că nu au plecat de acasă, când au fugit de bombe, cu toate diplomele. Evident, asta nu este valabil pentru meserii care ar prezenta un risc”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum îi putem ajuta pe tinerii din centrele de plasament?

Oana Țoiu a spus că, în primul rând, trebuie să avem o monitorizare clară a copiilor vulnerabili pentru a nu-i pierde.

„Am cerut și la nivel național și la nivel european acest registru al copiilor vulnerabili și un registru al copiilor ucraineni pentru că a existat o perioadă în care statul român nu știa unde sunt”, a spus Oana Țoiu la Europa FM.

„Și aici e important de spus că a existat și un risc de trafic la graniță. România este principala țară sursă pentru traficul de persoane din Uniunea Europeană și așa cum fetele românce nu sunt ferite mereu de asta, nici fetele ucrainence nu sunt ferite și a fost nevoie de o atenție sporită la graniță pe asta”, a mai spus Oana Țoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Ar trebui să ne mutăm dinspre intervenția imediată de urgență – în care majoritatea resurselor au fost puse în corturi gonflabile. Acum, mare parte din presiune este pe autoritățile locale. Estimarea în București – fără ca asta să fie o cifră oficială pentru că nu există în momentul acesta la virgulă cifra oficială – este că sunt între 30.000 și 40.000 de refugiați aici. De ce folosim estimarea asta? Pentru că, de exemplu, centrul de donații de la Romexpo în toată perioada asta a dat peste 700 de tone de donații de la voluntari la peste 30.000 de persoane venite din Ucraina care au trecut să-și ia haine, haine pentru bebeluși, scutece, produse de igienă”, a spus Oana Țoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește emisiunea „Piața Victoriei”, moderată de Marcel Bartic, aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: România vrea să atragă producători mari de semiconductori, componente esențiale în fabricarea de telefoane, laptopuri și mașini