Confidenţialitate

Oameni de milioane: Valentin Vesa, creatorul ShoeBox – cutiile pline de cadouri pentru copii – VIDEO

În urmă cu 10 ani de ani zile, clujeanul Valentin Vesa căuta o cale prin care să-şi înveţe copilul cât de important este să le dăruieşti celor care au mai puţin. Aşa că a mers la cumpărături cu copilul, a făcut un pachet, apoi au mers împreună să-l ofere unui copil cu posibilităţi reduse, în Ajunul Crăciunului.

Întâmplarea a marcat atât de tare copilul, încăt s-a dus la grădiniţă, le-a povestit celorlalţi, care s-au întors acasă şi le-au spus părinţilor că vor şi ei să facă daruri altor copii.

“Începută în 2007 în familie, ca să-l învățăm pe băiatul nostru să împartă din jucăriile și hăinuțele lui cu alți copii, mai săraci din bloc, dusă apoi la zona orașului Cluj Napoca (făceam reclamă în status de Yahoo Messenger și grupuri de mail), în 2013 ajungând să adunăm 30.669 de cutii, de la românii din 8 țări, 66 de orașe și 107 centre de colectare, iar in 2014 depăşind deja 40.000 de cutii, proiectul ShoeBox reprezintă o încercare minusculă de a face lumea un loc mai frumos”, povesteşte Valentin Vesa.

De la câteva zeci de cadouri adunate s-a ajuns rapid la peste 500 de cutii, care au umplut garajul unei mătuşi, astfel încât a fost nevoită să scoată maşina în stradă şi să transforme spaţiul în depozit până când toate cadourile au ajuns la micuţii care nu prea au parte de cadouri. În doar 5 ani, se strângeau peste 30.000 de cutii, ritmul de creştere al celor care se implică voluntar crescând rapid de la an la an.

Anul trecut, peste 100.000 de cadouri s-au adunat în mai multe centre ShoeBox şi au ajuns la tot atâţia copii. Ideea nu mai este doar una naţională şi este prezentă în mai multe oraşe din întreaga lume, lista lor completă fiind dipsonibilă pe site-ul ShoeBox: http://www.shoebox.ro/locatii/#.WBMFqckpp0o

Povestea ShoeBox şi a omului de milioane din spatele ideii, într-O dimineaţă de milioane, într-un interviu video extins realizat în centrul oraşului Cluj-Napoca: