Confidenţialitate

O şuviţă din părul lui Beethoven va fi scoasă la licitaţie

O şuviţă din părul lui Ludwig van Beethoven (1770-1827), pe care compozitorul şi-o tăiase pentru a o dărui unui prieten, va fi scoasă la licitaţie în luna iunie la Londra, informează Press Association.

Beethoven i-a oferit această şuviţă, în care se pot zări fire de păr de culoare şaten închis şi gri, prietenului său, pianistul şi compozitorul Anton Halm, în 1826, cu doar un an înainte de a muri.

Această şuviţă preţioasă este estimată să se vândă pentru suma de 15.000 de lire sterline, atunci când va fi scoasă la licitaţie de către Sotheby’s pe 11 iunie.

Beethoven i-a dat şuviţa prietenului său după ce acesta a fost păcălit iniţial cu o şuviţă din păr de capră.

Halm aranja Marea Fugă op. 133 pentru două piane – compusă când Beethoven era surd şi în prezent considerată una dintre cele mai importante realizări ale sale – atunci când cei doi s-au împrietenit.

“Halm a cerut o şuvită din părul lui Beethoven pentru soţia lui Maria …” a povestit Samuel Maguire, expert la Sotheby’s.

“Şuviţa a ajuns câteva zile mai târziu, însă, de fapt, era din păr de capră”, a explicat acesta.

“Când şi-a terminat munca, Halm i-a adus şuviţa lui Beethoven. Compozitorul s-a declarat furios că prietenul său a fost înşelat şi şi-a tăiat imediat o şuviţă din păr şi i-a oferit-o”.

“Vezi de ce creaturi teribile sunt înconjurat, cu care oamenii respectabili nu s-ar înhăita”, s-ar fi justificat compozitorul lui Halm – după cum a povestit acesta într-o discuţie cu biograful lui Beethoven, A.W. Thayer.

Păcăleala a generat mai multe poveşti contradictorii despre cine s-ar fi aflat la originea sa, unele versiuni sugerând chiar că Beethoven însuşi ar fi pus-o la cale

Ulterior, pianistul i-a oferit şuviţa elevului său, Julius Epstein, care a murit în 1926, şi a fost păstrată în familia acestuia încă de atunci.