Confidenţialitate

O suită orchestrală a lui George Enescu, interpretată de Orchestra Teatrului Scala din Milano

Una din cele mai cunoscute lucrări ale lui George Enescu, Suita Orchestrală no. 1 în Do major Op. 9, compusă de George Enescu și dedicată lui Saint-Saëns, va fi interpretată, vineri, de Orchestra Teatrului Scala din Milano.

Suita Orchestrală no. 1 în Do major Op. 9, compusă de George Enescu, una din cele mai cunoscute lucrări ale lui Enescu, și dedicată lui Saint-Saëns va fi interpretată vineri de Orchestra Teatrului Scala din Milano, în deschiderea concertului de la 19.30, de la Sala Palatului.

Spectacolul Orchestrei Scala va continua cu Concertul pentru Vioară No. 3 în Sol major K. 216, compus de W.A.Mozart și denumit chiar de autor „Straßburg-Concert”. În final, va fi prezentată Simfonia No. 9 în mi minor Op. 95, „Din lumea nouă” compusă de unul dintre cei mai îndrăgiți compozitori cehi, Antonín Dvořák, care s-a inspirat din muzica nativilor americani în crearea acestei simfonii. Dirijorul concertului va fi Andrés Orozco-Estrada, iar solist – violonistul Julian Rachlin.

De la ora 16:30, pe scena Ateneului Român va urca Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore, alături de violonistul Shlomo Mintz, considerat unul din cei mai importanți interpreți ai momentului. În program va fi Suita St. Paul în Do major Op. 29 lucrare a compozitorului englez, Gustav Holst în care acesta a folosit cu succes afinitatea vocală a orchestrei de coarde în interpretarea a patru cântece populare englezești. În continuare, va fi intepretată una dintre cele mai îndrăgite lucrări ale compozitorului argentinian Astor Piazzolla și anume Cuatro Estaciones Porteñas, un set de patru tangouri ce ilustrează perfect cele patru anotimpuri. În încheierea concertului, Royal Camerata va interpreta lucrarea Souvenir de Florence Op. 70 a compozitorului rus Piotr Ilici Tchaikovsky.

Cele două concerte vor fi transmise live și vor rămâne postate încă 12 ore după transmisiune.

Tot vineri, au loc mai multe concerte în cadrul Festivalului George Enescu din țară, în cadrul cărora artiști invitați la evenimentele de la București concertează în câteva mari orașe, precum faimosul actor Robert Powell, dirijoarea Jessica Cottis, soliștii Yeon – Min Park (pian) și Valentin Șerban (vioară), câștigători ai Concursului Enescu 2020/2021.

La Filarmonica Mihail Jora din Bacău, publicul va putea asculta un concert de muzică contemporană, ce va cuprinde şi lucrări scrise de compozitori români. Orchestra Filarmonicii din Bacău va fi dirijată de Jessica Cottis, o figură carismatică pe scenă, care aduce dinamism, intensitate și o viziune clară în toate spectacolele sale. Programul va începe cu lucrarea Spini pentru orchestră op. 153 semnată de Dan Dediu. Această lucrarea va fi urmată de Simfonia nr. 6 Obelisk compusă de Adrian Iorgulescu, și de Concertul pentru violoncel, bariton și orchestră In Exile de Jonathan Dove, în interpretarea violoncelistului Raphael Wallfisch și a baritonului Simon Keenlyside. Concertul se va încheia cu lucrarea Strum de Jessie Montgomery.

Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca va găzdui, vineri seara, recitalul câștigătorilor Concursului Internațional George Enescu 2020/21. Începând cu ora 19:00 publicul îi va putea asculta pe pianista Yeon – Min Park și pe violonistul Valentin Șerban, cu un program spectaculos ce cuprinde compoziții semnate de George Enescu.

Yeon – Min Park va interpreta lucrări compuse de George Enescu, precum Suita nr. 2 în Re major op. 10, Des cloches sonores și Scherzo nr. 4 în Mi major op. 54, cât și Sonata pentru pian nr. 3 în si minor op. 58 de Chopin. Valentin Șerban va interpreta, alături de pianistul Gabriel Gîțan, Sonata Kreutzer de Beethoven, Sonata Torso de George Enescu și Sonata Jazz op. 70 de Nikolai Kapustin.

Un alt eveniment deosebit va avea loc la Sala Thalia din Sibiu de la ora 19:00, Claude Debussy – O viață pasională, un recital dedicat vieții compozitorului. Vor recita actorii Robert Powell și Rohan Mccullough alături de invitații Clive Conway (flaut) și Nathan Tinker (pian). Robert Powell va evoca, prin chiar cuvintele compozitorului, personajul uneia dintre cele mai fascinante celebrități din istoria muzicii, Claude Debussy. Carismatic, aproape scandalos de neconvențional, cu un farmec inconfundabil, Debussy era un adevărat boem, atât în mediul intim al casei sale, cât și în cluburile de noapte din Montmartre sau în saloanele aristocratice ale societății pariziene. De-a lungul întregii drame a vieții sale, se va derula muzica neconvențională care a șocat, încă de la apariție, prin senzualitatea și limbajul ei armonic îndrăzneț; cât de mult i-a plăcut acestui geniu quixotic să șocheze lumea pariziană. Umorul cinic și dorința de distracție sunt dezvăluite în mod sugestiv prin propriile sale cuvinte.

FOTO: Festivalenescu.ro/Andrada Pavel