Confidenţialitate

O școală din Alba Iulia a fost dotată cu un sistem de iluminat inteligent

Școala gimnazială Nr. 7 ”Mihai Eminescu”, din Alba Iulia, a trecut la un sistem de iluminat smart.

Astfel, vechiul sistem de iluminat al şcolii pe bază de neon a fost înlocuit cu un sistem de iluminat inteligent implementat în toate cele 28 de săli de clasă, pe coridoare, băi şi în cancelarie, în cadrul unui plan de modernizare şi reabilitatea a instituţiei de învăţământ.

Sistemul de iluminat inteligent a fost implementat de Telekom Romania și include corpuri de iluminat pe bază de LED, care permit controlul intensităţii luminoase şi al fluxului luminos în şcoală, în funcţie de perioada zilei şi anotimp. Reducerea consumului de energie şi a costurilor asociate este unul dintre principalele beneficii ale implementării acestui sistem. Sistemul a fost conceput astfel încât nivelul de iluminat să poată fi ajustat în funcţie de aportul luminii naturale în fiecare încăpere, iar luminile să se stingă automat în timpul pauzelor.

Coridoarele au fost dotate cu leduri dimabile cu senzori, care se aprind şi se sting în ritmul înaintării pe traseu, iar băile au lumini care se aprind atunci când sunt folosite şi se sting în pauze.

Soluţia de iluminat inteligent are beneficii şi pentru actul educaţional. Crearea unui echilibru între lumina exterioară şi cea interioară prin intermediul scenariilor de iluminat prestabilite stimulează atenţia, capacitatea de concentrare şi motivaţia elevilor.

„Acest proiect reprezintă un nou pas în strategia noastră de dezvoltare a proiectelor de tip Smart City la nivel naţional şi reflectă poziţia noastră de susţinător al procesului de digitalizare şi modernizare a sistemului educaţional din România. (…) Vom continua să dezvoltăm soluţii Smart City în Alba-Iulia, unde mai avem un proiect în derulare – un sistem de supraveghere video a oraşului – pe care sperăm să îl finalizăm în curând”, a declarat Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business, Telekom Romania.

Pentru a testa avantajele iluminatului inteligent pentru calitatea actului de învăţare, sistemul a fost instalat iniţial doar în două dintre cele 28 de săli de clasă, iar alte două clase au reprezentat grupul de control.

În acest fel, s-a putut compara calitatea ambianţei şi performanțele elevilor care au studiat în clasele cu iluminare inteligentă în raport cu elevii care au studiat în clasele iluminate tradiţional. Ulterior, întregul sistem de iluminat din școală a fost înlocuit cu soluția inteligentă