Confidenţialitate

O peşteră cu trei lilieci a întârziat cu aproape doi ani construcţia unui sector din Autostrada Lugoj – Deva

Lucrările la Autostrada Lugoj – Deva au demarat la sfârşitul anului 2013, dar mai multe probleme apărute pe parcursul derulării proiectului au dus la întârzierea acestuia.

După ce în octombrie 2015 un ONG activ în domeniul protecției mediuliu a reclamat că vibraţiile produse de utilajele care lucrează în zona localităţii Şoimuş deranjau liliecii din peştera de tip tunel, lucrarea a fost oprită pe un sector de 12 km. Atunci, constructorii Lotului IV au fost anunţaţi de CNADNR că nu mai pot lucra pe o porţiune de 12 kilometri ai tronsonului Deva – Ilia, din cauza lipsei autorizaţiei de construire. De protejarea liliecilor din zonă depindea obţinerea acordului de mediu şi a autorizaţiei de construire pentru ultimii kilometri ai Autostrăzii Lugoj-Deva.

Doar că în evidenţele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, habitatul liliecilor nu exista și nu apare nici azi. Doar trei lilieci se adăposteau în grotă, conform specialiştilor care au cercetat-o şi au monitorizat-o timp un an.

„Peştera de la Şoimuş este antropică – adică făcută de om – şi a fost făcută în secolul trecut de către localnici, pentru a-şi adăposti alimentele. Liliecii de care se face vorbire nu sunt în inventarul judeţului privind speciile protejate şi e discutabil dacă există sau nu”, declara Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, în 2015.

Acum lucrările reîncep, întrucât reclamanții din 2015 nu au adus noi dovezi că lucrările ar putea pune în pericol habitatul liliecilor.

Dacă nu mai apar noi probleme, Autostrada Deva – Lugoj, care totalizează 100 km, ar putea fi finalizată până la sfârşitul acestui an.