Confidenţialitate

O înregistrare video în care apare Roman Protasevici, tânărul jurnalist din Belarus, a fost dată publicităţii

Colaboratorii jurnalistului consideră că există indicii că înregistrarea ar fi fost făcută sub constrângere, informează agențiile de presă internaționale dpa şi AFP.

”Sunt în centrul de detenție nr. 1 din Minsk. Pot spune că nu am probleme de sănătate” , spune jurnalistul în filmarea care a părut pe Telegram pe un canal pro-guvernamental.

“Personalul se comportă cu mine într-un mod complet adecvat, colaborez cu anchetatorii şi am trecut la mărturisiri cu privire la organizarea tulburărilor în masă”, continuă ziaristul în video.

Presa de opoziţie din țară susţine că jurnalistul avea urme pe faţă sugerând astfel posibile rele tratamente.

În trecut, autorităţile din Belarus au fost acuzate de difuzarea unor mărturisiri ale unor persoane aflate în arest, obţinute sub constrângere.

Marți, ambasadorii statelor membre NATO dezbat cazul avionului Ryanair deturnat de Belarus.

Reuniți luni seară la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au adoptat primele sancțiuni la adresa regimului din Belarus, care, sub pretextul unei amenințări cu bombă, a forțat, în weekend, aterizarea unui avion civil pentru a-l aresta pe Roman Protasevici, aflat la bord.

Un program european de investiţii pentru Belarus, în valoarea de trei miliarde de euro, va rămâne îngheţat până când această ţară, considerată ultima dictatură a Europei, va reveni la democraţie, a anunţat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Foto: captură video YouTube / The Telegraph

X