Confidenţialitate

O gravidă din Neamț a murit după ce a decis să nască acasă ajutată de o moașă găsită pe Facebook | AUDIO

O gravidă din Neamț a murit după ce a decis să nască acasă ajutată de o moașă pe care a găsit-o pe Facebook. La naștere, femeia în vârstă de 42 de ani a suferit o hemoragie importantă și în ajutorul ei a fost chemată salvarea. Prea târziu, spun acum medicii. Intubată pe traseu, a murit la Spitalul Județean Neamț. Medicii atrag atenția asupra acestor practici care pun în pericol viețile gravidelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Luni, 15 mai, la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ era adusă – în stare de şoc şi intubată – o femeie care a născut la domiciliu asistată de o moaşă. Femeia, în vârstă de 42 de ani, era la prima sarcină şi avea trombofilie şi scleroză multiplă.

Mai mulţi medici din Piatra Neamţ i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană.

Dar femeia a găsit pe Facebook o asistentă medicală care spune că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu.

S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei și a fost chemată Salvarea. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze, dar această pacientă a decedat până la urmă – a anunțat prof.univ.dr. Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.

Profesorul ieşean a subliniat că naşterea la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România. Țara noastră nu are reglementată naşterea la domiciliu, iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista în astfel de cazuri.

„Aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame”, a atras atenția doctorul Mircea Onofriescu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Brașov: Copil de 2 ani, prins sub o poartă care s-a prăbușit peste el după ce a fost lăsat singur câteva minute | AUDIO