Confidenţialitate

O fetiță de 7 ani cu test PCR negativ, trimisă de DSP în carantină pentru că testul antigen a ieșit pozitiv | AUDIO

Mama unei fete de 7 ani reclamă la Directia de Sănătate Publică  faptul că deși are un certificat verde care atestă un test PCR negativ, DSP i-a trimis o decizie de a sta în carantină.

Și asta pentru că a făcut două teste diferite:  primul rapid antigen care a iesit pozitiv, și imediat după unul PCR, care are o mai mare acuratețe, și care a iesit negativ.

Joia trecută, Valeria Tudor s-a testat anticovid impreuna cu familia intr-o clinica pentru ca voia sa călătorească si pentru fiica de 7 ani avea nevoie de un test.  Toate testările au fost rapide antigen, parintii au iesit negativ, fiica, pozitiv.

Imediat, Valeria  i-a făcut fiicei sale si un test PCR care are o mai mare acuratete, potrvit autoritatilor, iar rezultatul a fost unui negativ. Apoi DSP a contactat-o pentru a-I trimite decizia de carantinare a fiicei sale, desi al doilea test, cel PCR a iesit negative, explică ea la Europa FM:

”Luni am fost sunați de DSP și ni s-a spus că, de fapt, noi trebuie să ne carantinăm. Reacția mea a fost: de ce, pentru că avem un test PCR negativ care infirmă rezultatul inițial, ea râdea cu mine la telefon, de parcă nu se întâmplase nimic.”

Asadar Valeria are o decizie de carantinare de la DSP pentru fiica ei  și in parallel, un certificat verde valabil emis de guvern care atestă ca fiica ei a avut un test negativ, si nu trebuie să stea in casă. Femeia spune că mai sunt cazuri similar , iar DSP i-a confirmat acest lucru la telefon.

Mai mult angajata DSP care a contactat-o pentru a-I spune de decizia de carantinare a incercat să ii explice că  se va emite in corona forms faptul ca fiica sa a avut boala, desi acest lucru nu este adevarat:

”M-a asigurat că nu sunt singura în situația asta, a spus că trebuie să respectăm decizia de carantinare iar nerespectarea măsurii dispuse de către DSP atrage după sine sancționarea contravențională sau penală. Vă dați seama, eu nu pot să ies din casă nici dacă vreau”.

Legea nu prevede ce se intampla in aceasta situatie, cand al doilea test este negativ. Si asta pentru ca rezultatul primul test- cel antigen care a iesit pozitiv a fost automat trimis de clinica in corona forms, spatial virtual de unde se genereaza certificatul verde.

Europa FM a cerut un punct de vedere de la DSP Bucuresti insa nu am primit pana la aceasta ora.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alexa Stănescu