O femeie de culoare va apărea pentru prima oară pe o bancnotă americană – VIDEO

O femeie de culoare, militantă pentru abolirea sclaviei, o fostă sclavă pe nume Harriet Tubman (1822-1913), va apărea pe bancnota americană de 20 de dolari, a anunțat miercuri secretariatul Trezoreriei.

Noul design al bancnotei de 20 de dolari va fi gata până în 2020, anul în care se sărbătoreşte un secol de la ratificarea celui de al 19-lea amendament al Constituţiei SUA. Acesta a dat femeilor dreptul de vot.

Imaginea din centrul noii bancnote va fi Harriet Tubman. Aceasta s-a născut sclavă, în 1822, cu numele Aramita Ross.

A fugit, în 1849, de pe plantaţia din Maryland unde fusese de numeroase ori maltratată şi s-a stabilit la Philadelphia, unde s-a alăturat mişcării aboliţioniste.

De-a lungul anilor a revenit, ilegal, pe plantaţie şi a ajutat zeci de alţi sclavi să fugă. În timpul Războiului Civil (1861 – 1865) s-a alăturat armatei unioniste şi a fost bucătăreasă, asistentă medicală, soldat şi spion. A murit în 1913, la 91 de ani şi este în prezent considerată una dintre femeile care au schimbat istoria Statelor Unite.

Figura ei îl va înlocui pe fostul preşedinte şi proprietar de sclavi Andrew Jackson. Andrew Jackson, cel de-al 7-lea preşedinte al Statelor Unite a câştigat alegerile prezidenţiale din 1824, iar susţinătorii săi au pus bazele a ceea ce ulterior a devenit Partidul Democrat şi, de aceea, este considerat fondatorul sistemului politic al celor două mari partide din SUA.