O femeie a murit la Spitalul de Arși, după ce a primit sânge dintr-o grupă greșită

Anchetă la Spitalul de Arși din Capitală, după ce o femeie de 68 de ani a murit în urma unei transfuzii de sânge greșită.

Femeia ajunsese la spital după ce a fost mușcată de câine și avea nevoie urgent de sânge din grupa B, însă a primit sânge din grupa A.

Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor au început o anchetă.

Totul s-a întâmplat luna trecută, dar spitalul a raportat târziu acest caz Direcției de Sănătate Publică. Ancheta Ministerului Sănătății urmează să scoată la iveală cine este vinovat pentru moartea femeii – a spus la Europa FM, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu.

”Cazul a fost adus la cunoștința Ministerului Sănătății de către Direcția de Sănătate Publică București. Problema este că incidentul în sine a fost raportat cu mare întârziere de către unitate spitalicească atât la DSP, cât și la centrul de transfuzii. Pe data de 27 iunie a fost raportat. Imediat a fost efectuat un control al Inspecției Sanitare la spital. Deocamdată, se pare că această situație este cauzată de o eroare umană.”, a declarat Laurențiu Colintineanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inspectorii sanitari au descoperit și că unitatea de transfuzii de la Spitalul de Arși funcționa de mai bine de un an fără autorizație.

”Inspecția Sanitară a luat decizia de suspendare a activității unității de transfuzii de la Spitalul de Arși. Înseamnă că Spitalul nu mai poate face transfuzii cu personalul propriu, ci pentru pacienții care necesită sânge sau produse sanguine, acesta vine direct de la Centrul de Transfuzii împreună cu toate testele premergătoare administrării de sânge. Între timp, s-au început demersurile pentru reautorizarea acestei unități (n.r. Unitatea de transfuzii de la Spitalul de Arși)”, a mai spus Colintineanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și Colegiul Medicilor s-a autosesizat în acest caz, având în vedere că poate fi considerat un caz de maplraxis. Rezultatele vor fi făcute publice la finalul anchetei.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS