Confidenţialitate

O echipă MApN, trimisă la Timișoara pentru decontaminarea blocului în care o deratizare a ucis 3 persoane

O echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale va ajunge la Timişoara, joi, pentru a face o decontaminare a blocului în care o deratizare a ucis 3 persoane.

Într-o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a dispus ca inspectorii sanitari să intre în cele două imobilele unde s-a folosit acea substanță toxică, şi să determine gradul de poluare şi radioactivitate a aerului din încăperi.

”Până la acest moment s-au efectuat examene toxicologice de către inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiş, pentru a se determina calitatea aerului, dacă mai este încărcat cu materiale care pun în pericol sănătatea locatarilor. Rezultatele prezentate de către DSP Timiş, la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, în urma verificărilor efectuate nu indică prezenţa unor substanţe toxice în spaţiile verificate”, se precizează într-un comunicat.

”În urma rezultatelor obţinute după aceste verificări, în cursul dimineţii zilei de 21.11.2019 se va efectua o acţiune de neutralizare, decontaminare şi igienizare a acestor spaţii, pentru a înlătura orice sursă care ar putea pune în pericol sănătatea locatarilor. La finalizarea acestor acţiuni, se va permite accesul total al locatarilor în imobilele blocuri de locuinţe de la adresele Mioriţa nr. 4 şi Vaida Voievod nr.1”, adaugă comunicatul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Miercuri seara, mai erau internați 43 de locatari, dintre care 32 copii la Spitalul ”Louis Ţurcanu”, 8 adulţi la Spitalul Judeţean şi 3 adulţi la Spitalul Municipal.

Tribunalul Timiş a dispus, marți seara, arestarea preventivă a patronului firmei care a făcut deratizarea în blocul de locuinţe în care au murit doi copii şi mama unuia dintre ei.

Ioan Sorin Buţă este acuzat de ucidere din culpă şi trafic de substanţe toxice.

În fața anchetatorilor, bărbatul a admis că a folosit un deratizant cu fosfură de aluminiu, cumpărat de pe piața neagră.

Pe lângă dezinsecţie şi deratizare, societatea Bistim Dera SRL are ca obiect de activitate curăţenie în trenuri, autobuze, avioane, în cisterne rutiere şi maritime, curăţenie şi întreţinere piscine, curăţat de sticle, măturat de străzi şi îndepărtat zăpada.

Medicii de la Ambulanţa din Timişoara au declarat că, fără decesul tinerei mame, în vârstă de 28 de ani, nu şi-ar fi putut da seama de legătura dintre cele 3 cazuri mortale, întrucât nimeni nu a simţit mirosuri neobişnuite, iar cazurile celor doi copii aveau simptomatologii diferite.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a spus că societatea Bistim Dera SRL nu a solicitat vreodată autorizație de la municipalitate.

Edilul le-a cerut concetățenilor să fie precauţi atunci când fac contracte pentru deratizări sau dezinsecţii.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, cerut formarea unei comisii de analiză a celor întâmplate la Timișoara și a cerut verificări la direcțiile județene de Sănătate Publică.