Confidenţialitate

O comună argeșeană deversează toată apa menajeră direct în râul Argeș

Administrația locală din Albeștii de Argeș a reușit să pună comuna pe un butoi de pulbere cu efecte dramatice în ceea ce privește poluarea râului Argeș, râu din care sunt alimentate cu apă orașele Pitești și București.

Actualul primar, Gabriel Popa, odată cu preluarea mandatului, a preluat și o canalizare începută de fostul primar, Vasile Sava, dar a lăsat-o de izbeliște, în ciuda faptului că toată lucrarea era finanțată din fonduri europene.

Deși nefuncțională, primarul Popa a decis branșarea oamenilor la canalizare, numai că toată apa menajeră provenită de la locuințe nu ajunge în stația de epurare care există, dar e nefuncțională, fiind colmatată, ci prin șanțuri, pâraie, lacul de acumulare și în final în râul Argeș.

Din râul Argeș sunt alimentate cu apă două mari orașe, Bucureștiul și Piteștiului, dar în el se scurg toate dejecțiile celor din Albeștii de Argeș.

Apele Române au amendat deja primăria cu 20.000 de lei pentru poluarea râului și a sesizat deja Direcția de Sănătate Publică și Garda de Mediu.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Argeș, Alexandru Vîjan a recunoscut că nu știa despre această situație, până când jurnaliștii de la “politikia.ro” i-au relatat-o .

Viceprimarul comunei, Nicolae Scarlat recunoaște că situația de la Albeștii de Argeș este una gravă, mai ales dacă vor fi nevoiți să dea înapoi Uniunii Europene cele 3 milioane de euro atrase pentru canalizare.

Cât privește poluarea râului Argeș, viceprimarul s-a mulțumit să ridice din umeri.

Rămâne de văzut cum vor acționa instituțiile statului pentru remedierea acestei situații.