Numărul polițiștilor care cer să fie pensionați – o necunoscută pentru Ministerul de Interne

Formalizarea sesiunii extraordinare a Senatului face ca, de astăzi, indemnizațiile de creştere a copilului să fie plafonate la 8,500 de lei.

Pentru pensiile speciale, Cabinetul Tudose a dat un răgaz de o lună celor interesaţi să se retragă din activitate cu o pensie mai mare decît salariul.

Care sunt însă efectele neanunţate de Guvern ale ordonanţei pensiilor speciale?

Textul final al OUG 59/2017 (aflată în vigoare) creează diferenţe la calculul pensiilor militare, în funcţie de momentul depunerii cererii de retragere.

Militarii care plănuiesc să iasă din sistem de astăzi pînă pe 15 septembrie vor avea pensii mai mari decît cadrele active, dar mai mici decât cei care s-au retras în ultimele zile, inclusiv după şedinţa de Guvern de vineri.

Astfel, cei care au deja aprobarea pot primi cu aproximativ 21% mai mult decît salariul.

Dosarele de pensionare depuse de astăzi pînă pe 15 septembrie rămîn cu un plus de 16% față de salariu, iar după această dată intervine plafonarea.

Decizia limitării pensiilor speciale a fost luată în perspectiva rectificării bugetare din această lună.

Argumentul: reducerea presiunii pe buget, estimată la aproape 8 miliarde de lei în 2017, faţă de veniturile de doar 5,7 miliarde.

Ministerele nu au însă, pînă la această oră, nici un calcul legat de sumele reale care vor trebui plătite ca urmare a valului de retrageri.

În ultima săptămână, înainte ca ordonanţa să intre în dezbaterea Guvernului, şi-au oficializat ieşirea din sistem 43 de chestori şi generali, cei mai mulţi din Ministerul de Interne.

Este vorba de 12 chestori de poliţie, 4 generali de la Interne, 13 generali SRI, 12 generali din Armată şi 2 generali STS.

Alţi 11 chestori aveau cereri de pensionare în curs de aprobare.

Europa FM a cerut Ministerelor Apărării şi de Interne numărul tuturor celor care şi-au cerut retragerea în ultima săptămînă.

Apărarea nu a răspuns, iar Internele afirmă cu nu deţin astfel de date, întrucît cererile se fac în unităţile din subordine.

Pe 1 august, însă, ministrul Carmen Dan susţinea că ar avea aceste informații: 700 de poliţişti şi-ar fi cerut ieşirea la pensie în decurs de numai trei zile.

Unii dintre ei au cu mult sub 50 de ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS