Confidenţialitate

Nu vor fi ajustări de taxe mai devreme de 2024, spune ministrul de Finanțe. Câciu nu crede că în 2023 vor crește dările către stat | AUDIO

Posibile ajustări de taxe sau eliminarea unor facilităţi pentru anumite sectoare nu vor fi decise mai devreme de 2024. Anunțul a venit de la Palatul Victoria, joi.

Ministrul de Finanțe Adrian Câciu susține că eventuale măsuri de acest tip ar urma sa fie puse în aplicare în anii 2025-2026 acolo unde, spune oficialul, sunt “distorsiuni economice create de sistemul fiscal”:

„În 2023 și 2024 o ajustare masivă nu va mai avea loc, jalonul din PNRR spunându-ne ce am avut de făcut la anul 2023. De altfel, în PNRR se prevede ca până la 2026, după analiza regimului fiscal, să intrăm pe o serie de ajustări. Din punctul meu de vedere acest lucru va fi făcut dar îl vom anunța după deciziile din coaliție, dar nu mai devreme de 2024. Nu am spus ce se va face, o să vedeți la momentul în care vom începe această dezbatere și implementarea ei se va face în 2025-2026, pe anumite zone, acolo unde sunt sitorsiuni economice create de sistemul fiscal.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Finanțelor a reacționat astfel după ce a fost pus să comenteze afirmațiile secretarului de stat Alin Chitu, care a susținut la o conferinta că nu o să mai avem scăderi de taxe în România și că în perioada următoare vor fi eliminate anumite cote reduse de TVA sau scutiri de impozite și contribuții pe diferite sectoare.

Fiind întrebat dacă anul acesta vor crește taxele, secretarul de stat a precizat: „Anul acesta nu cred”.

Reamintim că în 2023 au existat deja creșteri ale taxării pe diferite segmente. De exemplu: impozitul pe dividende a fost majorat din acest an de la 5% la 8%, atât pentru persoanele fizice cât și juridice.

De asemenea, de la 1 ianuarie, a crescut cota redusă de TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant și de catering, precum și pentru activitățile de cazare hotelieră.

Adrian Câciu spune că o scădere a preţurilor ar putea să se producă după jumătatea acestui an în măsura în care, susține oficialul, guvernanţii vor interveni cu măsuri care să conducă la acest rezultat.

Este răspunsul pe care l-a dat oficialul când a fost întrebat când se pot aştepta românii la scăderi de preţuri, în condiţiile în care inflaţia înregistrează o uşoară scădere.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Marcel Boloș: Desființarea pensiilor speciale, jalon care poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Este un jalon de tip red line | VIDEO