Confidenţialitate

Nu vom atinge pragul de 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie. Florin Cîțu: „Nu ăsta este obiectivul” | AUDIO

România nu va reuși să vaccineze 5 milioane de oameni până la 1 iunie. Autoritățile recunosc faptul că nu se va atinge primul prag de imunizări stabilit de Executiv.

România a trecut de 4 milioane de persoane imunizate cu cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, însă, chiar dacă se menține ritmul vaccinării din ultimele zile, nu va fi suficient să ajungem la pragul de care cabinetul de la Palatul Victoriei a legat, până acum, cea de-a doua etapă a relaxărilor.

Din acest motiv, și discursul premierului s-a nuanțat. Florin Cîțu spune că de la 1 iunie vor intra în vigoare noi măsuri de relaxare chiar dacă nu atingem ținta de 5 milioane de persoane vaccinate:

„Putem să atingem 5 milioane, dar nu ăsta este obiectivul, să atingem o anumită cifră, obiectivul este să depășim pandemia și putem să depășim pandemia decât prin vaccinare. Faptul că am venit cu câteva măsuri mai rapid a fost tocmai pentru că ne-am vaccinat și am văzut că vaccinarea a dus la o reducere. La 1 iunie vor exista relaxări.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Este puțin probabil să atingem 5 milioane de persoane vaccinate la 31 mai, dar că acest lucru se va întâmpla în prima parte a lunii iunie”, spunea miercuri seară coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, într-o intervenție la Digi 24.

El estimează că rata de imunitate colectivă este la nivel național undeva la 35-40%. Valeriu Gheorghiță vorbește despre imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boală.

Și Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă spunea recent că ritmul de vaccinare nu este suficient de mare pentru atingerea obiectivului de imunizare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea