Confidenţialitate

Nu este realistă impunerea de sancțiuni Moscovei în domeniul gazelor, spune Iohannis. „Sunt mai greu de dus pentru UE decât pentru Rusia” | AUDIO

O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru întreaga Europă în contextul amenințării Rusiei, spune, de la Bruxelles, președintele român Klaus Iohannis.

„Flancul estic trebuie consolidat. Flancul estic trebuie consolidat pentru că agresorul este Rusia și flancul estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică în flancul estic este singura garanție pentru noi, pentru întreaga Europă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Șeful statului a mai spus că România va fi mai bine apărată în urma deciziei de la summitul NATO de a mai trimite un grup de luptă al alianței în țara noastră.

„Este important pentru noi în România pentru că flancul estic este relativ mai puțin populat în partea Mării Negre și asta ne-a îngrijorat, de aceea am solicitat încontinuu să avem o prezență permanentă și acest grup de luptă va constitui o prezență permanentă la noi la Marea Neagră. Prin aceste mișcări pe care le facem, clar România va fi mai bine apărată, dar, după părerea mea și după părerea noastră, nu trebuie să ne oprim aici, ci să facem un plan pe termen lung pentru a face flancul estic mult mai solid și mult mai bine apărat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Iohannis a mai spus că în acest moment nu este realist să fie impuse sancțiuni Rusiei în domeniul aprovizionării cu gaze:

„Principiul pe care am mers tot timpul când am hotărât pachete de sancțiuni a fost în primul rând și efectul cel mai puternic asupra Rusiei și nu asupra noastră și atunci este clar că nu putem să aplicăm sancțiuni care sunt mult mai greu de dus pentru statele noastre decât pentru Rusia.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Klaus Iohannis a amintit că Europa a luat decizia de a renunța gradual la importul de energie din Rusia.

Foto: Shutterstock