Noua lege a vânzării terenurilor agricole, lansată în dezbatere săptămâna aceasta

Ministerul Agriculturii vrea să lanseze, în această săptămână, în dezbatere publică noua Lege a vânzării terenurilor agricole.

Fermierii români cer, între altele, ca străinilor să le fie mai greu să cumpere parcele românești pe care apoi să le vândă la un preț speculativ.

Ministru Agriculturii Achim Irimescu dar și premierul Dacian Cioloș și-ar dori ca terenurile să rămână în proprietatea agricultorilor români pentru a fi cultivate.  În acest fel, fermele de familie si comunităţile locale vor fi protejate.

Fermierii români cer modificarea legii nr 17 din 2014 după ce suprafețe mari de terenuri agricole au intrat în proprietatea unor societăți străine.

Asociațiile din domeniu susțineau, în vară, că cel puțin două milioane de hectare de teren sunt deținute de străini.

Specialiștii din Ministerul Agriculturii spuneau, la rândul lor,  că aproape 70% din terenurile vândute către firme din afara țării ajung, în realitate, la fonduri de investiții.

Ar fi nevoie, așadar, de o schimbare a legii.    Ministerul Agriculturii – Achim Irimescu – ar vrea, între altele, ca persoanele fizice să aibă voie să cumpere cel mult 50 de hectare de teren agricol.

Avem pe masă o variantă a Legii vânzării terenurilor agricole, care nu a fost discutată deocamdată cu fermierii. O să o afișăm pe site săptămâna viitoare, ca să primim observații, și pe urmă o vom introduce în circuitul de avizare. E greu să estimez când vor fi aprobate aceste modificări, dar sper din tot sufletul să treacă repede prin Guvern și să ajungă la Parlament până la începutul lunii noiembrie“, a precizat Irimescu.

Șeful de la Agricultură a precizat în repetate rânduri că au existat presiuni din partea fermierilor români pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole, în condițiile în care suprafețe mari de terenuri agricole au intrat în proprietatea firmelor străine.

Pe noile modificări din lege, suprafața maximă ce poate fi deținută în proprietate de persoanele fizice este de maximum 50 de hectare, atât pentru români cât și pentru străini. Este posibil să lăsăm ca la nivel de județ să impună fiecare o limită, poate mai mică față de cele 50 de hectare“, a explicat Irimescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O variantă a Legii vânzării terenurilor agricole va fi publicată în această săptămână.

Ministrul Achim Irimescu speră ca un proiect de modificare a legii să ajungă la Parlament la începutul lunii noiembrie.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS